„Стремим се да имаме една красива столица, която по нищо да не отстъпва на най-големите европейските градове.“ - написа премиерът във Facebook.

"Днес е големият християнски празник на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. Пожелавам на всички здраве, успехи и благополучие. Честито и на имениците!". Това написа премиерът Бойко Борисов във Facebook.

"Отбелязваме и Деня на град София. Радостен съм, че столицата продължава да се развива и да става все по-хубава и приветлива.

През последните години градът се промени и модернизира – действащото метро вече е с дължина от 48 км, ремонтирани и изградени бяха множество ключови булеварди, жизненият стандарт се повиши. Промените са видими и са към по-добро.", допълва премиерът.

Той изразява увереност, че развитието на инфраструктурата и условията за живот в София ще продължат с още по-бързи темпове.

Общинските музеи и столичният зоопарк ще работят с вход свободен

В деня на Вяра, Надежда, Любов и майка им София, българската столица отбелязва своя празник. В Деня на София - 17 септември, за жителите и гостите на най-големия град в България са планирани редица тържествени церемонии както и многобройни културни събития.

По повод празника общинските музеи и столичният зоопарк ще работят с вход свободен, а с безплатен достъп за посетителите ще са Регионалният исторически музей – София, музеят под базиликата „Света София“, парк-музей „Врана“, както и Софийската градска художествена галерия.

В Историческия музей гражданите и гостите на София ще могат да разгледат както постоянната експозиция, така и пет изложби и монетното съкровище от площад „Света Неделя“.

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий" ще представи изложбата „Рилският водопровод“, посветена на празнуващия град. В нея е показано водоснабдяването на столицата от началото на 20 век.

В градинката пред библиотеката пък любимите на поколения деца герои от книгите на италианския писател Джани Родари - Лукчо, Джелсомино, Дон Домат, Принц Лимон и много други, ще оживеят пред малки и големи. Представлението e по случай 100-годишнината от рождението на писателя.

Празничното настроение продължава със стрийт трикинг, DJ пърформанс, различни фокуси, музикални имровизации с духови и струнни инструменти и театър на движението във флашмоб културния проект, организиран от студентското сдружение в обществена полза "Национален център за иновации и дигитални изкуства".

Нещо специално за всички

Мотриса, движеща се по новия трети метродиаметър ще бъде „подобрена“ с озвучаване, художествено осветление, брандинг и украса, както и изпълнена с млади артисти в две части - от 12:00 ч. до 15:00 ч. и от 20:00 до 22:30 ч. Подземният влак ще се движи по разписание в третия метродиаметър и на пръв поглед нищо няма да издава, че нещо различно ще се случи.

На пероните, обаче, пътниците ще се озоват буквално в „друго измерение“.