Нови кадри показаха най-първите мигове след тежката челна катастрофа между автобус и тир, при която загинаха трима души. Заснела ги е една от пътничките в автобуса - 20-годишна студентка по медицина. Пред медиите говори единственият пряк свидетел на инцидента.

„Пътувах към Варна. В далечината видях аварийни светлини.

Когато приближих, забелязах смачкания камион. Спрях на разстояние, защото предположих, че може да изтича гориво и да се запали.

Част от хората се бяха качили на покрива на автобуса. Отидох да им помогна, защото имам висока стълба в кемпера. Това, което видях, беше потресаващо.”, разказа Николай Демирев.

Пътната обстановка в страната

Общо 425 на брой машини са обработвали пътищата от републиканската пътна мрежа през изминалата нощ. Снегопочистващата техника е в 24-часов работен режим, уверяват от АПИ.

От институциите апелират към шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, както и да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

За снегопочистване са предприети конкретни мерки. Временно е ограничен тежкотоварният трафик над 12 т по първокласния път Е-79 Враца - Мездра.

За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали. Там, където се налага затваряне заради силния вятър и снегонавявания, е възможно трафикът да се спира изцяло.

Кои са затворените пътни участъци

Поради снегонавявания е затворен най-високият ни старопланински проход – „Троянски“. В област Смолян е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона и преминаването с ремаркета и полуремаркета през проходите „Превала” и „Рожен“, както и по пътищата Батак – Доспат, Доспат - Борино - Тешел - Девин; Проглед - Пампорово - Стойките; Девин-Михалково.

Към този момент снежната покривка в Асеновград е 5-6 см., като снегът продължава да натрупва поради обилния снеговалеж. Най-много сняг на територията на града има в кв. „Горни воден” и „Баделема”.

В планинските райони има над 40 см. Там вали от снощи, бедстващи хора не са намерени, а аварии за щастие също няма.

Има леки прекъсвания на тока, като токови удари, но те са били за кратко и в рамките на нормалното време са оправени. Проблеми по пътищата също няма.

Проходими са при зимни условия. Почистват се изключително интензивно. Всички машини, с които разполага община Асеновград, са на линия. Общо 9-10 машини чистят, като до час ще пристигнат машини и на територията на града, приоритетно ще се чистят стръмните улици в кв. „Изток”, кв. „Баделема” и кв. „Горни воден”.