„Би било безотговорно лидерът на БСП да подаде оставка в този момент. Причините са две – първо заради самата партия и второ заради държавата, защото предстои формирането на ново правителство.

Г-жа Нинова бе избрана преди 5 месеца от 80 % от социалистите в партията". Това заяви пред медиите Христо Проданов от БСП по-рано днес.

„Всички партии заявяваха, че са „за” отстраняване на сегашното управление. Ако това все е още е така, може да се говори за подкрепа на правителство с мандата на „Има такъв народ””, поясни той на въпрос дали партията би подкрепила мандат на "Има такъв народ" в коалиция с "Изправи се! Мутри вън" и "Демократична България".

БСП под абсолютно никаква форма няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, категоричен бе Проданов. По думите му, ако се наложи, ще има нови избори.

Според него всички партии, с изключение на „Демократична България” и „Има такъв народ”, са губещи на тези избори.

„Никоя от партиите, обаче не говори за оставки и политическа отговорност.”, поясни той.

Какво очаква България от тук нататък

Драматични седмици и месеци в опити за създаване на правителство, очакват политолозите. Не вярват обаче, че ще се тръгне директно към нови избори.

Пред медиите по-рано днес политолозите Стойчо Стойчев и Борис Попиванов очертаха възможните сценарии за политическото бъдеще на страната. Според тях изборът на председател на НС ще покаже най-точно дали ще се стигне до съставянето и на кабинет и кой ще застане зад него.

„Ще имаме голям драматизъм през следващите седмици и месеци. Българските избиратели поставиха много сложна задача на всички политически партии.

Отговорността е на партиите да покажат дали са в състояние да формират някакъв тип мнозинство. Това ще наблюдаваме през следващите седмици.”, коментира Борис Попиванов.

„Ако управляващите бяха направили избори през есента, новите политически субекти нямаше да са така улегнали в съзнанието на хората, нямаше да щурмуват такива високи стойности и можеше да има друга политическа картина.”, коментира още Попиванов.

Кой е най-вероятният вариант

Според Стойчо Стойчев единият вариант е експертно правителство без Борисов в него. Такова правителство трябва да е оглавено от консенсусна фигура.

„Ключът към такова управление е в ръцете на Нинова и нейните персонални стратегии за оцеляване на председателския пост.”, коментира Стойчев.

Според него на тези избори се е видяло, че големият проблем на БСП не е Бойко Борисов и ГЕРБ, а президентът Румен Радев.

„Той ерозира електорално БСП, той я застрашава.”, обясни Стойчев.

И добави: „Ключът към следващото управление не е нито Слави Трифонов, нито ДПС, а е Корнелия Нинова. Тя се превърна в този крайъгълен камък, който ще каже дали партиите на статуквото, или партиите на протеста ще формират правителство.”, обясни още политологът.