Африканска чума по свинете – това е официалното наименование на най-големия бич срещу свиневъдството, който години наред довежда до огромни загуби на популации и драстични икономически последици в сферата.

Скоро е възможно светът да отбележи първия значителен пробив срещу заразата. Става въпрос за 2 ваксини, разработвани съвместно с американски учени във Виетнам, които са в непосредствена близост до това да получат одобрение, споделят ветеринарни служители на глобално ниво.

До какъв етап на развитие е разработваната ваксина срещу свинска чума

Болестта не води до смъртност при хората, но има тежко влияние върху здравето и хуманното отношение към животните и въздейства пагубно върху биоразнообразието и поминъка на фермерите.

През последните години причинява загуби на глобално ниво, които се равняват на 250 млрд. долара. Най-тежкият случай бе отбелязан 2018-2019 г., когато умря половин популация домашни свине в Китай – най-големият производител в света.

Свинската чума за пръв път е документирана през 1921 г. и десетилетия наред оттогава опитите за създаване на решение срещу нея продължават да се сблъскват с неуспех, поради сложността на вируса.

Към днешна дата обаче има немалка вероятност да се отбележи първия по-голям пробив срещу заразата.

Грегорио Торес, който е лидер на научния отдел в Световната организация за здравето на животните (WOAH) споделя за много обещаващи резултати в тази насока. Става въпрос за направени разработки на 2 ваксини в рамките на мащабни пилотни програми, стопанисвани от компании във Виетнам.

„Никога не сме било толкова близо до получаването на ваксина, която може да подейства“, споделя той, като допълва, че двете инжекции имат „вероятно най-големи шансове да успеят“ и съответно да получат разрешение за пускане в продажба по цялото земно кълбо.

Въпросните две ваксини вече са получили локално одобрение във Виетнам, което позволява тяхната пилотна търговска употреба.

Стъпката, която следва е получаване на разрешение на национално ниво, което би направило продуктите първата по рода си ваксина срещу АЧС. Амбицията е да се стигне до реализирането на възможност за осъществяване на продажби и в чужбина.

Към момента няма данни за проблеми с безопасността на ваксината

Междувременно, министърът на земеделието в САЩ заяви, че вероятно ще има интерес към закупуване на ваксините, ако те се окажат успешни с превантивна цел, тъй като вирусът досега е пощадил щатите.

Ваксините са разработени на територията на Виетнам, тъй като там има постоянна заплаха срещу популациите на свинете.

NAVET-ASFVAC, разработена в сътрудничество между агрикултурния департамент на САЩ и виетнамската компания NAVETCO е жива вирусна ваксина, като тези, които се използват при рутинните ваксинации на деца по цял свят.

След показаните високи нива на ефикасност и липса на риск при тестовете за безопасност, е получено одобрение за пускане в продажба на 600 хил. дози на свиневъди във Виетнам, от които 40 хил. вече са доставени.