След като миналата седмица министърът на туризма Харис Теохарис заяви, че Гърция се надява да отвори от 14 май границите си за полети от Обединеното кралство и други страни с високи нива на ваксинация срещу COVID-19, днес вече имаме нови допълнения към заповедта.

Междувременно пред в-к "Гардиън" Теохарис отбеляза, че неговата страна може да позволи ограничен брой летища да приемат полети още от април.

"Някъде от средата на април трябва да можем да приемемаме граждани на Обединеното кралство и на хора от други държави със силна ваксинация, за да тестваме новите правила на няколко входни точки.

Не на всички 20 летища, но най-често използваните, като тези на Корфу, Ираклион на остров Крит, Атина и Солун.", обясни той.

Актуални новини от тази седмица

Гърция води преговори със страни извън Европейския съюз за туристи, които това лято ще представят сертификат за имунизиране, независимо от вида на ваксината. Европейски туристи ще се приемат по общи условия, утвърдени от Брюксел.

Гърция ще признава сертификати за ваксиниране на туристи дори и с ваксини, които още не са одобрени от Европейската агенция по лекарствата. Това съобщи министърът на туризма Харис Теохарис от Белград, където се срещна с представители на сръбското правителство.

За да осигури безпрепятствено влизане на туристи от трети страни, Гърция се договаря за приемане на туристи от държави с висок праг на ваксиниране. Преговори се водят с Израел, Великобритания, Сърбия и Русия.

Министерството на туризма в Атина съобщава, че първите туристически групи ще бъдат приети преди официалното начало на сезона от 14 май.

В същото време в парламента влезе за гласуване по спешна процедура закон с промени за облекчаване на задължения на фирми и компании, пострадали по време на пандемията. Очаква се разсрочване на задълженията към държавата до 120 вноски, както и икономическа помощ на малките и средни предприятия. Опозицията предупреждава за опасност от „цунами от безработица“.

Още от чужбина

Американските власти търсят всички възможни причинители на катастрофата с хеликоптер в Аляска, при която загина чешкият милиардер Петр Келнер и още четирима души. Единственият оцелял, 48-годишният гражданин на Чехия - Давид Хорват, е в тежко, но стабилно състояние в болница в Анкъридж.

Хеликоптерът изпълнявал полет за хели-ски в отдалечен стръмен район, близо до глетчера Кник, когато се е блъснал в планината на около 4,5 метра под хребета и се е търкалял по склона около 270 метра, преди да спре.

„Екипът на Националния борд за транспортна безопасност ще проучи въпроси като летателната годност на машината, извършените операции, метеорологичните условия, записващите устройства и човешките действия.

Нашите следователи ще работят за цялостно изследване на мястото на инцидента и събиране на фактическа информация. Мисията ни е да разберем не само какво се е случило, но и защо и да препоръчаме промени, за да не се повтаря.”, посочи Том Чапман от Националния борд за транспортна безопасност.