Преговорите с Русия продължават, но засега са само „думи без конкретика”. Това коментира президентът на Украйна Володимир Зеленски. За предполагаемото изтегляне на руските сили от Киев и Чернигов той каза:

„Знаем, че това не е изтегляне, а последиците от изтласкването. Но също така виждаме, че Русия сега концентрира силите си за нови удари в Донбас и ние се подготвяме за това.”, обясни украинския президент.

Нощното обръщение на Зеленски – какво каза той

Украинският президент благодари на Белия дом за обещанието за допълнителна директна помощ в размер на 500 млн. долара, но заяви, че с президента на САЩ Джо Байдън са се разбрали, че Украйна се нуждае от повече средства, за да се противопостави на руската инвазия.

„Ако наистина се борим заедно за свобода и в защита на демокрацията, тогава имаме право да поискаме помощ в този труден преломен момент”, каза Зеленски в нощното си видеообръщение към нацията.

„Танкове, самолети, артилерийски системи. Свободата трябва да бъде въоръжена не по-зле от тиранията.”, добавя той.

Преди обявената вчера помощ от 500 млн. долара администрацията на Байдън беше изпратила на Украйна около 2 млрд. долара хуманитарна помощ и помощ за сигурност от началото на войната миналия месец. Всичко това е част от 13,6 млрд. долара, които Конгресът одобри по-рано този месец за Украйна като част от по-широк законопроект за разходите.

Изтеглят ли се руските войски

Засега руснаците не изтеглят войските си от областите Киев и Чернигов. Това показва сателитното наблюдение на техните действия, обявиха Съединените щати. Според Пентагона под 20% от тактическите групи в Северна Украйна са променили позициите си.

„Някои от руските войници се предислоцират в Беларус. Не мога да ви дам точен брой, но около 20% от тактическите групи около Киев. Но нито една от тях не е изпратена към обичайната си база у дома. Това би бил истински знак за деескалация. Нашата оценка е, че ще окомплектоват тези отряди, ще ги снабдят и отново ще ги пратят в Украйна”, каза говорителят на Пентагона Джон Кърби.

По-рано Русия обяви, че значително ще намали операциите на своята армия край Киев и Чернигов. Както украинците, така и западните военни експерти посрещнаха тази декларация скептично. Според американците втората част от декларациите на Русия отговаря на истината в по-голяма степен.