След като миналата година Азербайджан си върна спорната територия Нагорни Карабах от контрола на арменските сепаратисти, Руските мироопазващи сили започнаха да се изтеглят от територията. Това съобщиха говорители на Кремъл.

Информацията беше потвърдена от азербайджанските държавни медии. Там се съобщава, че руските войски са започнали да напускат позициите си, които до този момент са заемали според рамките на постигнатото с посредничеството на Москва прекратяване на огъня между Баку и Ереван през 2020 година.

Бяха публикувани видеоклипове и снимки, на които се вижда как бронирани превозни средства с руски знамена напускат Нагорни Карабах.

Говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков потвърди, че руската армия напуска спорната територия. Той не даде повече подробности.

През 2020 година Русия разполага мироопазващи сили с численост 2000 души като част от споразумението за прекратяване на шестседмичната офанзива през 2020 година. По време на конфликта между двете държави азербайджанските сили завзеха обширни територии в Нагорни Карабах и околностите.

Как се разви конфликтът за Нагорни Карабах

След светкавичното превземане на територията от силите на Азербайджан, Баку завърши офанзивата си през септември миналата година. Това предизвика огромна бежанска вълна на арменци населяващи Нагорни Карабах към Армения.

Почти цялото местно население на територията наброяващо над 100 000 души е от арменски произход. Жителите на Нагорни Карабах бяха принудени да напуснат пределите на територията и да потърсят убежище в Армения.

Нестабилност в отношенията между Москва и Ереван

Конфликтът разкъса връзките между традиционните съюзници Армения и Русия, поради факта, че Москва също поддържа топли отношения с Баку. Наскоро арменския министър Никол Пашинян заяви, че Ереван е преустановил участието си в ръководения от Русия отбранителен съюз Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС).

Премиерът на Армения не веднъж отправи критики към Русия за ненамеса от нейна страна в подкрепа към Баку пред азербайджанската агресия.

Друг повод за разклащане на отношенията между Москва и Баку е присъединяването на Армения към Международния наказателен съд, противно на желанията на Русия. Присъединяването на страната към МНС е действие против интересите на Москва, защото изисква ареста на Владимир Путин, ако той посети Армения.

Ще има ли споразумения между Баку и Ереван

Правят се опити за сключването на мирно споразумение между двете държави. Това може да доведе до получаването на пълен контрол над арменските територии от Баку, които са разделени от ексклава Нахичеван.

Сравнително често има сблъсъци и престрелки между войските на двете държави, които са разположени по планинската граница между Азербайджан и Армения.