Здравният министър проф. Костадин Ангелов прогнозира старт на масовата ваксинация през февруари или март.

„Тя ще започне тогава, когато имаме по-голямо количество ваксини - тоест през февруари, март. Масовото ваксиниране ще стартира с възрастните хора.” – поясни министърът на здравеопазването по време на брифинг в понеделник.

На него стана ясно, че до 1 януари са докладвани леки, умерени странични реакции при четирима от ваксинираните до момента. Те се изразяват в болка, замайване и повишена температура.

„Най-късно до 6 януари ще получим становище от Европейския регулатор за ваксината на Moderna и стартирането на дистрибуцията ѝ в държавите от ЕС. Всичко, което е разписано по ваксинационния план, ще се случи. Очакваме разрешение и за трета ваксина.", каза още Ангелов.

По думите му в момента започва организация по извозването на новата партида ваксини до 5 точки в страната.

„След като завършим логистиката до тези 5 точки, започваме разпределението на ваксините по останалите РЗИ-та, така че да продължим ваксинацията на всички медици на първа линия. Очакваме да завършим първата фаза на ваксинирането до 2 седмици.

След това ще започнем веднага ваксинацията на хората в домовете за стари хора и учителите.”, поясни Ангелов.

Запитан кога може да се очаква разхлабване на мерките, проф. Ангелов отговори следното:

„Предпазлив съм по отношение на прогнози. Когато кажа нещо, вирусът ни опровергава.

Следим със загриженост всяко едно число. Когато имаме дадено число, взимаме едно или друго решение. Решенията ни са базирани само на научни доказателства.”, категоричен е здравният министър.

Ваксините ще бъдат превозени в сух лед. При пристигането им ще бъдат поставени във фризери на -70 градуса. След изваждането от фризера, ще бъдат поставени в хладилна чанта или хладилник и ще трябва да бъде изразходвани до 5 дни.

Училищните коридори – отново светли

Училищата, детските градини и яслите отварят врати от днес – 4-ти януари. В класните стаи, обаче се връщат само учениците, които са между 1-ви и 4-ти клас.

Родителите могат да задържат децата си вкъщи, като за това трябва предварително да подадат заявление за обучение в електронна среда от разстояние. По данни на образователното министерство това са направили 704 родители.

Обсъждат се и варианти за връщане на по-големите ученици в клас.

Нови ваксини пристигнаха в България

Тази сутрин на летище София пристигна втората пратка ваксини на Pfizer и BioNTech. Дозите ще бъдат разпределени между шестте регионални здравни инспекции в страната.

До седмица ще започне и имунизацията на учителите, както и на потребителите и персонала на социални услуги. Здравният министър проф. Костадин Ангелов прогнозира старт на масовата ваксинация през февруари или март.

„Тя ще започне тогава, когато имаме по-голямо количество ваксини - през февруари, март. Масовото ваксиниране ще стартира с възрастните хора”, поясни министърът на здравеопазването по време на брифинг в понеделник.”