„Разбира се, че ще се ваксинирам. Аз съм се записал първи в списъка на НЦЗПБ и чакам да дойде съобщението на РЗИ, за да ми каже кога това ще се случи. Това е неотменно.

Мисля, че всеки българин трябва много добре да разбере, че това е единственият начин да излезем от тази пандемия и да се спасим.“ Това заяви днес сутринта имунологът и алерголог и бивш директор на НЦЗПБ акад. д-р Богдан Петрунов.

Той добави още, че без ваксината ние ще бъдем в сегашното състояние още дълги години.

„Категорично не чувствам срах от ваксината. Аз категорично вярвам в науката и медицината. Освен това съм и много добре запознат с тези препарати и процесът по произвеждането им.

Аз съм се занимавал с ваксини над 50 години. Сигурен съм във възможността тези ваксини да ни спасят."

Безопасна ли е ваксината

"Що се касае до безопасността – аз съм убеден, че няма от какво да се страхуваме. Ваксината може да даде някои реакции, но те дори не са странични реакции.

Това се нарича реактогенност, което означава реакция на нашия организъм към ваксината. Заради нашата чувстителност телата ни реагират по различен начин, но това не са странични реакции.“, обясни специалистът.

Той добавя, че няма данни за вредно влияние на ваксините при проведеното проучване с над 45 хиляди души.

"Става дума за нова категория ваксини, които до този момент не са правени. С тях не се вкарва нищо живо в организма, а само една платформа, която е обучена да го разпознава. Не виждам абсолютно нищо опасно в това.", каза още акад. Петрунов.

Нещо, срещу което няма ваксина

„Вторичните трусове от вторник следобед продължават. До момента са регистрирани над 16.

Те са с магнитуд над 3 по Рихтер. Само минути преди разговора ни беше усетен трус с магнитуд 4,9”.

Това заяви по-рано днес посланикът на страната ни в Хърватия Генка Георгиева. По думите ѝ нощта е преминала спокойно – електричеството и комуникациите вече са възстановени.

Тя заяви, че с български гражданин, живеещ в Сисак, е установен и е добре. Сънародникът ни е отказал да се евакуира и остава там.

„Домът му не е пострадал от труса.”, посочи българският посланик.

По време на земетресението във вторник посланикът ни е била на работа в кабинета си в българското посолство.

„Усещането да видиш как бюрото ти, заедно с компютъра се движи, е особено.”, сподели тя. В посолството по това време тъкмо е приключвал консулския прием – заради издаването на документи за граждани, пътуващи транзитно през Хърватия, а някои от тях са с изтекли документи.