Без значение дали искате да направите основен ремонт на дома си или просто да го освежите, финалните щрихи, които ще нанесете, са от огромно значение.

В това число влиза изборът на завеси или щори, които ще поставите на прозорците си, както и всички останали малки аксесоари.

Тук имаме предвид малките свещници, вази и украса, които не само ще привличат погледите, но и ще подчертаят стила и индивидуалността ви.

Сега ще обърнем внимание на пердетата и щорите. Ще ви разкажем повече за тях, особеностите им, както и основните плюсове и минуси.

Щори и завеси – каква е функцията им

Очаквано основната им задача е да пазят личното ви пространство от любопитните погледи на съседите или преминаващите покрай жилището ви, ако сте на нисък етаж. Наред с това те могат да помогнат да регулирате и слънчевите лъчи.

Лятото ще ограничавате количеството слънчева светлина и така стаите няма да се затоплят до нива, в които става некомфортно.

Ако сутрин обичате да поспивате до късно, може да изберете да затъмните, за да не се събуждате от силната светлина.

Какви са предимствата на щорите

Има наистина много видове щори и изборът им зависи изцяло от вашите предпочитания.

Каквото и да изберете от различните видове, то може да бъде намерено в различни ценови сегменти, като очаквано качествените и луксозни материи ще оскъпят значително проекта ви.

Щорите са лесни за обслужване и почистване, но могат да се окажат недостатъчни като декорация и има не малък риск помещението ви да изглежда незавършено и като че ли нещо му липсва.

Какво може да натежи при избора на завеси

Това безспорно е класика. Тънко и ефирно перде, за през деня и дебела и плътна завеса, която да ви ви гарантира уединение.

Комбинацията между тези две материи може да е повече от ефектна и това е красиво и стилно решение.

Няма как да не си споменем, че добрите фирми могат да ви предложат цялостни решения, които са повече от впечатляващи.

Как ви звучи от същия плат, от който са изработени завесите ви, да имате и специално направени шалтета за спалнята и всяко легло в дома ви?

Как да изберете кое от двете да поставите

Няма как да решите лесно. Истината е, че всеки дом е уникален и поради тази причина универсалните решения са неприложими.

Като интересна идея, която според нас си струва да обмислите, е комбинация от пердета и щори.

Как ви звучи да поставите щори от плат, над които има само тънки завеси? Така едновременно ще имате средството, което да ви пази от светлина и хорски погледи, и наред с това помещенията ще имат декорацията, на която може би държите.

Ако решите да комбинирате трябва да внимавате, за да не се окаже, че сте претоварили с излишни елементи прозорците.

Това важи с пълна сила, ако сте от щастливците, които могат да се похвалят с добра гледка, разкриваща се през прозорците.

Използвайте и силата на естествената светлина и внимавайте да не направите грешката в една така или иначе тъмна и мрачна стая да не поставите тъмни завеси или щори.

Консултирайте се какво е нивото на затъмняване, за да сте наясно какво точно ще получите и дали то ще отговори на нуждите и очакванията ви.