„Туристическият бизнес в България очакват всички туристи – и български и чуждестранни и са подготвени много добре за това. Те са готови да отговорят на всички изисквания.

Много е важно да се знае, че България е една сигурна и безопасна дестинация”. Това заяви в медийното пространство служебният министър на туризма Стела Балтова.

По думите ѝ е от съществена важност от икономическа гледна точка почивката трябва да е изгодна.

„Важно е за българските туристи плажните принадлежности да бъдат на приемливи цени. Има очаквания на нулева цена.

Имаше концесионери, които тръгнаха в тази посока. Това ще е сериозно облекчение.

Те вече са откликнали, защото срокът за предложения минава. Веднага ще подпишем наново търговските условия. От утре тръгваме на проверки.

Ще обявим цените на плажните принадлежности на сайта на министерството.“

Коя година ще е по-трудна – миналата или тази

Според министър Балтова 2021 е по-трудна година от 2020-та, колкото и да изглежда, че ще има по-добро лято. По въпроса с ваксинирането на служителите в сектора срещу COVID-19 тя подчерта:

„За целия туристически сектор има осигурен достатъчен брой ваксини. От тук насетне – това трябва да се превърне във фирмена политика. Това е елемент за добре дошли в България.“

Страната ни обмисля облекчения при влизане на туристи в страната.

„От наша страна се обмислят безплатни антигенни тестове на ГКПП, за определени държави, за определено време. Организацията е трудна. Това е допълнителна финансова натовареност на бюджета.", подчерта министър Балтова.

Ще затварят ли българските театри и кина

Преди дни служебният министър на културата проф. Велислав Минеков повдигна въпроса за това дали ще се стигне до закриване на театри и други културни „предприятия” заради натрупани загуби.

Темата днес коментира и председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев

„Не вярвам, че е възможно да се стигне до затваряне на театри.”, заяви той.

„Няма как те да нямат задължения през последните две години. Ако залите не са пълни, няма как да има приходи.”, категоричен бе Мутафчиев.

„Съгласен съм с проф. Минеков, че системата наистина е недофинансирана. Може да се говори за оптимизиране на сектора.

Предишният министър на културата искаше на 6 месеца планове за оздравяване от всички директори на театрите, които са на загуба. По тези планове се работи.”, коментира още той.