„Хората, които обясняваха няколко години, че президентът иска да прави политически проект и партия, сега трябва да бъдат разочаровани. Президентът е президент на Република България и няма никакво намерение да прави политически проекти, нито да оглавява алтернативата, както го тикат в тази посока”.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред родните медии.

„Амбицията за парламентарните избори съществува в българските избиратели и в техните политически представителства. Ако визираме президента - струва ми се, че не.”, добави Йотова.

Кога ще се проведе следващия вот

„Не съм чула някого от академичните среди да говори за вота. Има прекалено много неизвестни, за да можем да кажем отсега защо не е добра датата 28 март или защо е по-добра дата през май. Президентът постъпи възможно най-коректно.

Това са неговите конституционни правомощия, а 28 март е първата дата за избори.”, добави тя.

Безопасни ли ще са изборите следващата година

„До преди един месец всички казваха, че искат предсрочни избори. Сега се оказа, че никой не е готов.

Аз, обаче имам друго мнение - няма партия в момента, която да не е готова.”, категорична е Йотова.

Тя е на мнение, че в момента страната ни се нуждае от „едно по-сериозно политическо лидерство от това, което имаме сега и такова с голямо доверие.

„Не съм убедена, че в момента една политическа формация, която и да е тя, може да се справи с тази толкова тежка задача. Още по-малко един служебен кабинет.”, каза Йотова.

„Когато преминат парламентарните избори и дойде време за президентския вот, всеки от нас ще направи своя избор. Моят път минава през отговора на два въпроса и два разговора - с президента Румен Радев и с БСП”.

Пандемията през очите на вицето

Вицепрезидентът коментира и актуалната ситуация около пандемията. Според нея бързото приемане на ваксината от Европейската комисия е поставило страната ни в неизгодна ситуация.

„Ако трябва да започнем от днешния ден и новината от снощи за бързото приемане на ваксината от страна на Европейската агенция по лекарствата и след това светкавичното приемане от Европейската комисия, това постави България в неизгодна ситуация.

Нашият министър на здравеопазването и българското правителство имат четири дни, в които да информират населението за всички рискове и ползи на ваксината.”, допълни тя.

Йотова обясни, че е с резерви към практиката като начало ваксината да си поставят първите в държавата.

„От ваксините имат нужда хората, които работят на първа линия. Това са лекарите, медицинските сестри.

В болниците вече минаха списъците кой иска да се ваксинира. Моят съпруг също е сред тях. Смятам, че първите количества трябва да са за най-нуждаещите се.”, заяви Йотова.