Катя Илиева e лекар, живеещ и практикуващ в Чикаго. Тя е сред медицинските лица, на които вече е поставена ваксината срещу коронавирус, която очакваме да пристигне и в България.

„В нашата болница ваксината започна да се раздава първо на работещите в Бърза помощ, на тези от интензивната грижа, след това на тези, които се занимават с обслужване на дихателни пътища и след това стигна и до лекарите като мен”, каза тя за българските медии.

По думите ѝ всичко е много добре организирано и разделено на етапи.

„Всеки чака покана по електронната поща. Записва си час и ваксината му се поставя.

След това е под наблюдение 15-30 минути.”, каза още Катя Илиева.

„Аз бях под наблюдение 30 минути, тъй като изпитах сърцебиене, малко ми се завъртя главата, получих стягане в гърдите, но кръвното ми налягане, пулсът, кислородът – всичко беше много добро. Излязох от кабинета в много добро състояние.”, разказа тя.

И допълни:

„От 800 души при нас, при трима е имало такива с леки странични ефекти. Това, което аз изпитах, не вярвам да е алергична реакция.

Това са някакви реакции на органите, за които още нямаме представа, само ги докладваме, за да може да се води статистика”.

Драмата с мутацията продължава

„Постепенно новият вариант на коронавируса измества съществуващите досега. Това се вижда единствено на генетично ниво. В тежестта на заболяването няма промяна.”

Това заяви доц. Любомира Николаева – Гломб, която е ръководител на отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести.

„Във Великобритания се наблюдава едно 70-процентно увеличение на заболеваемостта, но не се знае още дали това не се дължи и на повишения ръст на изследване. В момента там има програма за по-голям обхват на изследване”, каза още тя.

Кога е родена тази мутация

По думите ѝ новият вариант на COVID-19 е засечен за първи път в проба от пациент на 20-ти септември, но до средата на ноември около 28 процента от изследваните проби вече са носители на тази мутация, а на 9-ти декември 62 процента от пробите вече са с нея.

„За да говорим за „щам”, един вирус трябва да отговаря на няколко условия. Новият вариант не отговоря на тях, което е хубава новина.”, обясни още Любомира Николаева – Гломб.

„За тази информация, която широката общественост знае от вчера, в Националния център по заразни и паразитни болести знаем поне 4-5 дни по-рано. Има документи, които се разпространяват за обсъждане сред специалистите.

В момента, в който тази информация стана общодостъпна, ние я публикувахме на сайта на Центъра.”, коментира тя.

И допълни:

„Имаме апаратура, с която можем да го засечем. Методът се нарича целогеномно секвениране и вече изследванията са в ход”.