За новия щам на коронавируса знаем със сигурност две неща: че се предава по-бързо и се влияе от новата ваксина. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на среднощна инспекция на Летище София.

Там той провери дали се спазва издадената преди броени часове негова заповед за забрана на полетите от и до Великобритания и Северна Ирландия.

„Твърдо сме решени да опазим България от новия щам. Въпреки че има тенденция за покачване броя на излекуваните, аз още веднъж ще кажа: не искам българските граждани да са излекувани, искам да бъдат здрави.”, коментира министърът.

Той поясни, че в часовете след влизането в сила на заповедта за пътуванията от и до Острова, у нас кацат три самолета. От общо 667 пътници, 659 ще бъдат карантинирани за 10 дни.

Останалите 8 са решили, че предпочитат да се върнат във Великобритания, като за целта ще трябва да изчакат удобни полети в граничните зони, поясни вътрешният министър Христо Терзийски.

Защо се организират банкети в пандемия

Затворени заведения масово организират фирмени коледни и новогодишни партита. Такива сигнали идват ежедневно до нас, но се оказва, че е много трудно да се хванат на място и празнуващите, и собствениците.

След като се видя това, че едно от заведенията в града работи тайно, се опитахме да се свържем с управата на посочения телефон, но без успех. Подадохме сигнал в полицията.

За броени минути на място пристигнаха три патрулни автомобила. Повече от 30 минути, обаче никой не отвори. Около 22.00 ч. управителят на заведението все пак пристигна.

До полунощ бяха съставени 20 акта на празнуващи на стойност от 300 лв. Акт и глоба от 3000 лв. получи и собственикът на заведението.

Освен 20-те присъстващи на фирменото парти с тях е имало диждей и още четири души персонал. На излизане от заведението хората отказаха коментар. След преждевременното приключване на празника в механата, заведението беше запечатано.

Германия – осеяна от протести

Няколкостотин души протестираха в неделя в Германия срещу рестрикциите, въведени за овладяване на разпространението на коронавируса, в рамките на така наречените "тихи шествия", предаде ДПА.

В столицата Берлин, според оценки на полицията, се събраха между 600 и 800 души, за да вземат участие в шествието. Първоначално близо 2000 участници се регистрираха за участие в проявата в берлинската полиция.

Полицейски служители записаха личните данни на девет души, които не носеха маски, осем от които са заподозрени за даване на неверни данни, според полицейски говорител.

Спорадични контрапротести се проведоха в непосредствена близост до шествието, заяви полицията. Протестите са част от проявите през уикенда, свикани от хора, противопоставящи се на ограничителните мерки.

В страната в сряда бяха въведени радикални рестрикции, включително затваряне на търговски обекти, с цел затягане на частичната карантина, наложена в началото на ноември, която обаче не успя да промени тенденцията на ръст на инфекциите.