След падането на цената на природния газ на европейските пазари, браншови организации не очакват трайно повишаване на сметките през следващия месец. Това обяви зам.-председателят на Българската газова асоциация Кирил Темелков.

Не се очаква обаче спад в цената на парното у нас, предупреди той.

„Не очакваме трайно завишаване с пикови стойности. При екстремално ниски температури е възможно търсенето да нарасне и цените за краткосрочно да се повишат. Очакванията са през зимата те да бъдат на нива от лятото – между 120-140 евро средни стойности.”, каза той.

Според него е добре, че България не следва толкова бързо флуктоациите на борсовите пазари, защото тогава наистина цената ту ще се качва, ту ще пада много.

„Подбрали сме добра стратегия, особено с последното включване на интерконектора с Гърция. Това даде възможност да се вземат всички количества азерски газ, които имаме по договор. Дългосрочните договори дават стабилност и предвидимост.

Нямаме основания да мислим, че ще има недостиг на природен газ у нас. Съдейки по движението на пазарите не очакваме някакви особени сътресения.

Така, че мисля, че може да влезем спокойно в зимата и да забравим за притесненията от лятото”, поясни Темелков.

Ще спадне ли цената на парното

„Наистина новината е добра от гледна точка на това, че пазарите започват да се нормализират в ситуация, в която няма прекалено голямо търсене. Октомври и ноември са месеци, които са много зависими в потреблението на природен газ от гледна точка на метеорологичната прогноза.

Това го нямаме през лятото. Пиковете тогава бяха вследствие на това, че имаше цел в ЕС за напълване на газовите хранилища.

В същото време се получи спиране основна инфраструктура, какъвто беше „Северен поток”. Получи си ограничение на предлагането с голямо търсене. Очакваме ниската цена на природния газ да се задържи за октомври и ноември. Екстремално ниските стойности са излишъци в балансиране на системите. Това не са нормални цени”, заяви той.

Руши Сунак встъпва в длъжност във Великобритания

Във Великобритания, Риши Сунак встъпва официално в длъжност днес като новия министър-председател. Той ще се срещне с крал Чарлз Трети, който ще го покани да състави правителство.

Риши Сунак, който спечели надпреварата за лидерския пост на Консервативната партия, ще стане третият британски премиер за последните два месеца.

Освен, че е изправен пред тежка международна обстановка, той ще трябва да се справи и със сериозните икономически предизвикателства в страната му, обхваната от неприятната комбинация от рецесия и растящи лихвени проценти.

Неясноти има и около отношенията между Лондон и Брюксел, а европейски лидери заявиха, че очакват стабилност от Риши Сунак. А от Белия дом обявиха, че в близките дни Джо Байдън ще разговаря с новия британски премиер.