Годишната рамка на текущия бюджет не може да осигури 12 месеца от последните плащания, които са били извършени през последните 6. Парламентът ще трябва да влезе в нещо като трета актуализация.

На теория НС може да смени всеки текст за бюджета, веднъж внесен от изпълнителната власт. Може и да се получи изцяло нов бюджет. Това каза икономистът Георги Ганев.

"Без финансова рамка ще се получи нещо половинчато, което ще продължи голяма част от заложеното в съществуващия бюджет. Служебният кабинет не иска да внася нов, защото твърди, че това е политическо решение, но самото предложение с внасянето на удължаване на бюджета е политическо решение." - каза още той.

С визия ли се прави бюджетът ни

Това е и отказ да се представи бюджет с визия. Аз предпочитах да се внесе нов бюджет.", смята той. И прогнозира бюджетният дефицит да спадне.

По думите му някои социални плащания ще бъдат увеличени.

"Парламентът може да продължи да дава компенсации за битовите потребители и бизнеса. Имаме висока инфлация – покупателната способност на харчовете в бюджета намалява, а също и влизат повече приходи.

Приходната част ще се преизпълни, а разходната би трябвало да се изпълни по закон.", заяви Ганев.

Той допълни, че инфлацията на годишна база вероятно ще е около 15%.

ГЕРБ за „Продължаваме Промяната“

„Защо от „Продължаваме Промяната” искаха да овладеят тази банка? Какво се случи, когато сложиха техен Надзорен съвет? Защо се търси облигационен заем – това говори, че вероятно има някакви проблеми с набирането на средства от международните финансови институции.

Оттам нататък – защо се иска прекратяването на този облигационен заем?”, пита още тя.

Относно коментарите, че действия на ГЕРБ изглеждат координирани с министри от служебния кабинет, тя посочи:

„Няма такава координация. Това са теми и въпроси, които засягат обществото. Нямахме представа, че ресорният министър ще даде изявление, което ще бъде в посока ББР. Координация не може да се търси.”, категоричен е депутатът.

Относно кабинетът, Сачева посочи, че от ГЕРБ искат да има правителство.

„Полагаме усилия за правителство с първия мандат. Вчера Десислава Атанасова изпрати нашата програма до всички парламентарни групи и предложи това да бъде основа за разговори по политики за управленска програма на България.”, обяви тя.