Предстои разглеждането на възможността за налагане на мярка за неотклонение в съда на водача, който с 2 ‰ алкохол в кръвта блъсна 15-годишен младеж, пресичащ на пешеходна пътека в столицата и така отне живота му. От това зависи дали 37-годишният извършител на престъплението ще остане в ареста.

Пътният инцидент с трагичен край се случи тази събота малко след 21.00 ч. вечерта в центъра на София на метри от МВР. И тестването с дрегер на място, и дадената кръвна проба дават един и същи резултат – над 2 промила. Това не е първо провинение на шофьора, а предшествано от пет пътни нарушения, включително още едно за шофиране с непозволено количество алкохол в кръвта.

Обвинението срещу него е за причиняване на смърт след умишлено нарушение на правилата на ЗДвП. Разследва се за установяване наличието на евентуален умисъл. В колата на пияния шофьор са се возили майка и дете.

Протестно шествие в памет на блъснатия на пешеходна пътека Филип

Последва протест пред МВР, който продължи като мълчаливо шествие в памет на загиналото дете на път към мястото на неговата смърт. Бяха положени цветя по средата на пешеходната пътека, където 15-годишния Филип губи живота си.

Протестиращите настояват за предприемане на мерки за превенция на подобни инциденти, сред които поставяне на камери и легнали полицаи на възлови места и по-засилен контрол на органите на реда за водачи, употребили алкохол или наркотици.

На място бяха не само негови близки и други почернени от пътни инциденти родители, но и представители на ръководството на училището, в което е учил. Оказва се, че Филип е учил в същото училище, в което е учил и прегазеният на бул. Сливница заедно с приятелката си по-рано през годината Явор.

Акад. Денков: Трябват мерки, от които нарушителите „да ги заболи“

Във връзка със случая премиерът акад. Денков инициира извънредна среща в МС на тема проблемите с безопасността по пътищата. На срещата присъстваха институции с отношение в сферата и бяха поканени депутати, представители на общината, на прокуратурата и родители, чиито деца са станали жертви на транспортни произшествия.

Министър-председателят сподели, че е благодарен на родителите, които на срещата са заявили, че са наясно, че децата им няма да бъдат върнати, но искат да използват подобни случаи, за да направят каквото може, за да се предотврати занапред отнемането на животи на пътя.

Акад. Денков подчерта, че трябва да се предприемат мерки, от които нарушителите „да ги заболи“ и направи връзка с все още спорните законови промени за отнемане на автомобили на пияни и дрогирани водачи. По думи на експерти тези мерки вече дават резултат.