5 дни преди изборите – машините за гласуване зад граница вече са доставени по места. В 273 секции ще бъдат разположени 421 електронни устройства, обяви на брифинг външният министър Светлан Стоев.

Най-много – 95, ще бъдат в Германия. В Турция сънародниците ни ще гласуват на 69 машини, във Великобритания на 65, а в Испания и Съединените щати ще има съответно 58 и 21 машини.

Министърът на външните работи отправи критика към ЦИК и си пожела нови промени в изборния кодекс, но след изборите.

„Това, което предстои да започне, е тяхната доставка до съответните секции и предаването им на оторизираните за това служители или представители на секционни комисии”, уточни още министърът.

Колко наши избирателни секции ще има навред

Относно броя на избирателните секции, Стоев уточни, че от съседните държави в Турция има най-много. Значително е увеличен и броят им в Гърция, като за пръв път на островите там ще се проведат български избори.

„В Германия има безпрецедентен брой секции - 117. Първо, трябва да благодарим на нашите партньори - приемащите държави, че се осигурява това право - на българите да гласуват”, добави министър Стоев.

Той обясни, че отказите за разкриване на секции в определени държави се броят на пръсти. Те най-често били свързани с мерките за сигурност или недостатъчно добри условия за провеждане на избори.

Съставите на секционните комисии зад граница все още не са сформирани. Външното министерство отчете като причини за това по-строгите противоепидемични изисквания и отпускарския сезон.

"Хората от ЦИК не минаха никакво обучение. За съжаление няма и методически указания, които да бъдат публикувани и да дадат възможност на членовете на СИК да се запознаят с ангажиментите си не в последния ден, а малко преди това", заяви министър Стоев.

Как ще гласуват хората с проблемни документи

МВР съдейства на гражданите с невалидни или откраднати лични документи, за да упражнят правото си на глас на изборите в неделя.

Хората, които вече са подали заявление за издаване на нова лична карта, ще я получат по ускорена процедура. А на останалите ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност или невалидна лична карта.

За целта документи се подават от днес до 11 юли в областните дирекции в цялата страна.

А удостоверения ще бъдат издавани както в събота, така и в самия ден на вота без значение дали е на постоянния, или на адреса по местоживеене.