Ваксината срещу COVID-19 може да дойде у нас още на 25 декември. Има ангажирани дежурни екипи на Националния ваксинационен щаб, които ще я чакат. Това заяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„На 24 декември от Брюксел тръгват всички UPS камиони, които разнасят ваксината в цяла Европа. Заради разстоянията в Холандия ще пристигне за 2-3 часа, при нас - за повече от 24.

Вероятността да пристигне в България точно на Коледа е много голяма. Ще оставим дежурни екипи, които да я чакат в София.”, обясни доц. Кунчев.

По думите на специалиста първоначално се очаква да пристигнат 5000 дози. Началото на имунизацията ще е в 6 болници в София.

Кога ще са по-нататъшните пратки

Втората пратка се очаква в първите дни на 2021 г. А по-сериозни количества ще пристигнат още през февруари. Не е ясно кой ще е първият ваксиниран, но когато бъде избран, той ще бъде оповестен, ще има възможност медиите да го снимат.

„Много скоро ще имаме и ваксината на Moderna, която е и много по-лесна за съхранение”, коментира доц. Кунчев.

Той не смята, че е притеснителен фактът, че ваксината беше измислена толкова бързо.

„Ако дойде след 3 години, за какво ни е?”, попита Кунчев.

„Това, което правят и Moderna и Pfizer, е толкова модерно и революционно, че оттук нататък ще се използва и за други ваксини.” Доцент Кунчев каза, че ще има кампания, с която да бъдат разяснени позитивите от ваксината.

„Минахме през втората вълна. Оптимист съм. Първо, защото идва пролетта, второ, защото ваксините идват.”, обясни доц. Кунчев.

В края на март доц. Кунчев очаква случаите на заразени с COVID-19 да са по-малко, защото по-топлото време оказва влияние. Вече вървят и обсъждания с ЦИК и вицепремиера Томислав Дончев как ще се гласува, особено що се отнася до карантинираните.

Той коментира и мерките срещу разпространението на заразата

„Хиляди са глобените за неносене на маска. Санкцията е до 300 лева при първо нарушение.”, обясни държавният здравен инспектор.

„Никога не съм твърдял, че контролът е ключов. Хората трябва да знаят какво да правят и да го правят.”

„Има 3 групи предприятия, които изпълниха доста точно мерките – хотели, училища, магазини. Навсякъде има контрол, дезинфектанти.

Желание за съдействие от тяхна страна има.”, коментира доц. Кунчев.

„Имат или нямат ресурс, не ме интересува, ще организират нещата така, че и отвън да има контрол.”