Съсловието от български полицаи са в тотална стачна готовност. Те настояват твърдо заплатите им да бъдат увеличени от януари и не разбират защо не са включени в списъка с ведомства, чиито възнаграждения са увеличени заради коронакризата.

„МВР беше изключена от борбата с пандемията. Колегите доста се поразсърдиха и настояха да се предприемат някакви мерки.

Въпросът не е само до пари, нещата стават чисто принципни. След медиците хората от МВР са тези, които се сблъскват най-сериозно с вируса.”, посочи пред медиите Илия Хрисимов - член на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Къде се корени причината за исканията

Той коментира още, че исканията не идват заради повишената работа на органите на реда около протестите.

„Ние опитахме да повдигнем въпроса още през септември пред министерството. Нямаше никакъв отговор.

Преди две седмици направихме опит да стартираме официално преговори за увеличение.”, добави синдикалистът.

Хрисимов обясни, че от системата желаят да бъдат признати наред с колегите им, които са получили повишение заради борбата си с коронавируса. Така да се получи ръст на възнагражденията със задоволителните 30%.

„Оценката на работа на служителите в МВР по време на пандемията беше положителна.”, допълни Хрисимов.

Кой колко взима в МВР

Той внесе яснота колко ориентировъчно са заплатите на служителите в системата на МВР.

„Един новоназначен полицай в системата започва на около 900 лева. За да може да се намират кадри, тя би следвало да бъде поне около 1,200 лв.”, уточни представителят на полицаите.

Хрисимов заяви още по темата, че все още властта не е потърсила синдиката след като оттам официално заявиха намерението си за протест. Той бе категоричен, че полицаите не могат да застанат заедно с протеста пред Министерския съвет.

Отговорът

Полицаите готвят протест следващата седмица, ако заплатите им не бъдат увеличени от януари догодина. Това се каза в позиция на най-големия синдикат на служителите на реда.

Оттам уточняват, че във всеки момент са готови да започнат преговори с ръководството на МВР. Полицаите не разбират, защо са изключени от списъка на ведомствата, чиито възнаграждения са увеличени заради кризата с COVID - 19.

Те напомнят, че заедно с медиците са били на първа линия по време на извънредното положение у нас.