„Аз се притеснявам повече от южноафриканския щам на коронавируса, отколкото от британския. Той е по-неприятен, тъй като предизвиква по-тежко заболяване, има по-голяма смъртност и при него намалява средната възраст на смъртността."

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев тази сутрин.

Южноафриканският щам, обаче е по-слабо разпространен от британския. Сериозните мерки в много страни са дали резултат, смята Кунчев, тъй като този щам е открит при много малко случаи.

В България също ще се проведе изследване, което да провери за наличието на варианта. Че новият британски щам на коронавируса е по-заразен от обикновения коронавирус, потвърди и здравният инспектор.

Ситуацията в България - актуално

У нас в момента 10 души заразяват 6-7 други, във Великобритания се заразяват 27. В България са открити 8 заразени с британския щам. Това се е случило чрез насочено изследване към хора, завърнали се от Острова у нас.

„Концентрацията на новия щам в горните дихателни пътища е между 10 и 100 пъти по-голяма. За това се отказваме от шалове, яки, шлемове, тъй като те няма как да спрат заразяването с вируса.

Това, което със сигурност знаем, е, че се предава много по-лесно от обикновения. Но протича без особени симптоми, за разлика от южноафриканския.”, заяви доц. Кунчев.

Той потвърди, че за ваксината на Moderna вече има информация, че има много по-малко антитела срещу южноафриканския щам, отколкото към нормалния вирус. Технологията на ваксините, обаче щяла да позволи да се направят промени към мутациите, които ще продължат да се появяват, ако вирусът не се спре.

Кой препарат ще е достатъчен, за да се защитим

Относно ваксините, Кунчев подчерта, че към момента на поръчките данните са сочели, че първият одобрен препарат ще бъде този на AstraZeneca. Ваксината е произведена по по-позната на нас технология.

Друг фактор за избора на този препарат е фактът, че се съхранява и прилала по-лесно от останалите.

"Получаваме това, което сме поръчали и което фирмите успяват да доставят. Фирмите, с които работим, няколко пъти коригират доставките. Всички цени са еднакви за целия Евопейския съюз. Сравненията със Сърбия, Турция или Израел не са удачни, тъй като те не са в ЕС", обясни доц. Кунчев.

Той добави, че промяна на оценката за носенето на маски има. Кунчев подчерта мнението си, че те предпазват околните, а не болния.

Той е този, който разпръсква вируса, и ако има преграда, това сваля до голяма степен риска. Главният здравен инспектор не препоръчва да носим обикновена маска над 2-3 часа, тъй като се навлажнява и става пропусклива.