Северна Корея изстреля днес балистична ракета с голям обсег към Източно море, съобщиха военните в Сеул, часове преди лидерите на Южна Корея и Япония да се срещнат, за да обсъдят заплахите от Пхенян и други общи предизвикателства, предаде Йонхап.

След като е била изстреляна в източна посока около 07:10 ч. от западното крайбрежие на Северна Корея, ракетата е летяла 70 минути и е изминала около 1,000 км на максимална височина над 6,000 км, съобщи министерството на отбраната на Япония, цитирано от Киодо.

Ракетата е паднала във водите на Японско море на около 200 км западно от Ошима-Ошима, малък остров край западното крайбрежие на Хокайдо в Северна Япония.

Коментарът на корейските власти

Южнокорейският президент Юн Сук-йол и японският министър-председател Фумио Кишида планират да проведат днес среща на върха в Токио, на която се очаква ядрените и ракетните заплахи от страна на Севера да заемат водещо място в дневния им ред.

Нарастващите ядрени и ракетни заплахи от страна на Севера създадоха нов импулс за Сеул и Токио да преодолеят историческите си вражди и да работят заедно, за да се справят с предизвикателствата пред сигурността, отбеляза Йонхап.

Последното изстрелване се случи на фона на продължаващото южнокорейско-американско учение "Щит на свободата". Северът окачестви учението като "подготовка за агресивна война" и заплаши да предприеме "съкрушителни" действия срещу военните дейности на съюзниците.

Помощ, дипломация

Дни след пряката конфронтация между Вашингтон и Москва, дипломатическото напрежение продължава да ескалира. След случая с падналия над Черно море американски дрон, Великобритания също се намеси в конфликта.

Министърът на отбраната Бен Уолъс нарече действията на Русия "непрофесионални" и ги определи като цитирам - "неуважение на международното въздушно пространство".

Дни след новината, че Полша обмисля изпращането на бойни самолети на Украйна, източници от Варшава съобщиха, че има коалиция от държави-дарители на изтребителите МиГ-29. Властите на Словакия също са изявявали готовност да изпратят бойната си авиация на Киев, френският президент Еманюел Макрон също каза, че не изключва тази възможност.

Разклатената от земетресения Турция сега е под вода

След смъртоносните земетресения - друго бедствие сполетя най-засегнатите от трусовете райони в Турция. Проливните дъждове през последните дни предизвикаха наводнения в югоизточните  провинции на страната. Най-малко десет души са загинали.

Придошлите води наводниха приземните етажи на някои сгради и превърнаха пътищата в реки в центъра на град Шанлъурфа. Водолази и спасителни екипи с лодки се включиха в издирването на изчезналите след проливните дъждове хора. Преди месец и половина, земетресенията отнеха живота на 48 хиляди души в Турция и оставиха милиони без дом.