Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че се наблюдават все повече признаци, че Северна Корея се готви да извърши първия си ядрен опит от 2017 г., предаде ДПА.

"Надяваме се да не се стига дотам, но, за съжаление, индикациите сочат друго.", заяви директорът на МААЕ Рафаел Гроси в Ню Йорк.

"Това е нещо, което буди силно безпокойство у всеки, защото ще бъде поредното потвърждение, че си имаме работа с ядрена програма, която се развива на пълни обороти, и то по доста притеснителен начин."

Северна и Южна Корея размениха предупредителни изстрели по морската си граница.

Наблюдатели от месеци изразяват загриженост, че след поредицата ракетни изпитания, извършени от Северна Корея в последно време, най-вероятно предстои тя да извърши и първия си от почти пет години ядрен опит.

Ядрените опити на КНДР в близкото минало

От юни МААЕ съобщава за активност на полигона Пунгери, на който между 2006 и 2017 г. КНДР извърши шест пробни ядрени взрива.

Вчера американските военни предупредиха Северна Корея, че всяко ядрено нападение от нейна страна срещу САЩ или техен съюзник "ще доведе до края на режима" в Пхенян, предаде Асошиейтед прес.

"Няма сценарий, при който режимът на Ким да използва ядрено оръжие и да оцелее", се казва в обнародвана вчера от Пентагона Стратегия за националната сигурност.

Министерството добавя, че ще продължи да сдържа Северна Корея чрез "изнесено военно присъствие", включително чрез потенциала си за ядрено възпиране и за противовъздушна и противоракетна отбрана, като това ще става в тясна съгласуваност и оперативна съвместимост с южнокорейските въоръжени сили.

Зеленски: Не ни е страх от тъмното

Продължаващите руски атаки срещу енергийната система няма да сломят духа на украинците. Това заяви Володимир Зеленски в редовното си видеобръщение.

Той обаче изневери на обичайния интериор и се обърна към сънародниците си, застанал навън, в тъмното, до останки от свален дрон.

През последните две седмици Русия насочва десетки ракети и безпилотни летателни апарати срещу електроенергийната мрежа на Украйна и причини големи щети и спирания на тока.

Само през последните два дни украинската отбрана е свалила 23 дрона, каза Зеленски.