Цяла нощ екипи са наблюдавали реките на територията на Столичната община, като се отчита леко понижение в нивата им, което е положително спрямо динамичната обстановката. Все още има наводнени участъци от населени места в Нови Искър - „Требич” и Волуяк.

Опасност за населението в Столичната община обаче няма, съобщи на брифинг във вторник сутринта кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Има наводнени къщи и щетите по тях ще се описват в края на деня. Най-напред трябва да спаднат нивата на реките.

Екипите на пожарната са работили през нощта за издигането на диги в Мировяне. Има сграда на хоспис, която защитаваме.”, информира Фандъкова, като уточни, че екипи на „Аварийна помощ и превенция” също са работили на място.

Днес е планирано да се отводни участъкът под моста в Курило и да се работи в Мировяне за отводняване на къщите. Столичният кмет съобщи, че в Житен също има наводнена къща. В "Требич" предстои да бъдат издигнати диги.

Фандъкова каза, че не е обявено бедствено положение в нито едно населено място в София и не се стигнало до евакуация на хора. Според нейната оценка едва ли ще се наложи да се стигне до такова положение.

„Надявам се днес да започне успокояване на ситуацията и да подпомогнем хората по отводняване на къщите. Опасност за населението към момента няма.”, добави кметицата.

Продължава наблюдението на нивата на язовирите. Ще започне изпомпване на „Суходол“ 2, за да не се стигне до преливане, уточни Фандъкова.

Инцидент в Искър

Високи нива на река Искър бяха регистрирани отново тази сутрин в района на град Нови Искър. Няколко селища бяха частично наводнени, имаше и спрени линии на градския транспорт.

На много места притоците на реката покачиха нивото си и предизвикаха транспортен хаос. Рано сутринта Ангелина попада в капана на река Кътинска.

Разкази от първо лице

В подлеза в Нови Искър около нея водата бързо достига два метра.

„Тръгнах сутринта за работа. При разминаване с автобус, колата ми цялата беше залята.

Останах във водата, нямаше накъде да мръдна. Струята беше много страшна, силна. Цялата треперех, ако не бяха тези момчета.”, разказа тя.

Спасяват я две момчета, които успяват да я измъкнат от автомобила. Единият от спасителите е Давид от Нови Искър.

„Наши екипи са навсякъде. Гледаме да помогне, където може.”, обясни Даниел Тодоринов от “Бедстия и аварии” в Нови Искър.

„Започнахме изпускане на водни количества от р. Блато в район "Нови Искър" с отваряне на дигата към полето. Целта е да намалим притока и да спрем наводняването на дворове и мазета”, съобщи по-късно Фандъкова в личния си профил във Facebook.