След земетресението с магнитуд 6,3 по Рихтер, което удари хърватския град Петриня преди Нова година, в земята в района са се образували дупки. Най-голямата е около село Меченчани, съобщават хърватските медии.

Дупката е широка около 20 метра и е дълбока най-малко пет метра, а най-интересното е, че продължава да се разширява – казват очевидци. Тя се намира в нива, оградена е и след геоложки проучвания ще бъде взето решение за евентуалното саниране и тотално обезопасяване на района.

Дупките в района са около 30, някои от които са близо и до къщи, в които живеят хора. Предстои районът да бъде сниман с дронове, за да се установи има ли още дупки или не.

В 22:30 часа местно време снощи нов трус с магнитуд 4,5 по Рихтер удари Бания с епицентър 15 км югозападно от Сисак. Земетресението бе усетено в Петриня, Глина, Сисак, Велика Горица и Загреб.

Всеки следващ трус доразрушава силно повредените сгради и увеличава броя на големите дупки в района. Кметът на Петриня отново направи заявление към жителите на центъра на града да го напуснат, защото е опасно да останат по къщите си.

Сеизмолозите очакват да продължат земетресенията с магнитуд по над 4 по Рихтер. През последните дни в района са регистрирани над 500 труса, които не са нанесли кой знае какви щети.

Река Искър – с опасно завишено ниво

Високи нива на река Искър в района на град Нови Искър. Поради завиряване под моста временно е спряно движението по автобусни линии 23 и 26.

„Тръгнах сутринта за работа. При разминаване с автобус колата ми цялата беше залята.

Останах във водата, нямаше накъде да мръдна. Струята беше много страшна, силна.”, разказа Ангелина Пелева, която се е спасила на косъм от голяма трагедия. На помощ се отзовават две момчета, които също са били залети от водата.

Нивото на р. Искър е два пъти над средното за сезона, сочат данните на НИМХ. Ситуацията в района остава доста динамична, защото на места има разливи.

Спасителни екипи отводняват на местата, на които е необходимо.

В Япония снегът взе жертви

Най-малко 8 души намериха смъртта си, а най-малко 240 души бяха ранени по време на зимна буря, връхлетяла Япония, предаде ДПА.

Много от жертвите са починали, докато са разчиствали сняг, след като мощната снежна буря предизвика обилни снеговалежи в северната и централната част на страната. Един мъж дори е намерен мъртъв в кола, затрупана от снега в град Хими.

Проблемите със снега могат да станат още по-големи и специалистите съветват да не се правят експерименти със снежната покривка. Призивите са за това хората да си останат у дома.