Най-малко 25 дела за вътрешен тероризъм са били или ще бъдат заведени в САЩ. Те ще са във връзка със смъртоносния щурм на Капитолия през миналата сряда от поддръжници на президента Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, като се позова на конгресмен демократ.

Освен това, Пентагонът е осведомен за евентуални заплахи от потенциални терористи в дните преди и по време на самата церемония по встъпване в длъжност на избрания за президент Джо Байдън на 20 януари.

Арести и правосъдие цари в Щатите

Междувременно Министерството на правосъдието съобщи, че още двама души са били арестувани за участие в безредиците.

"Открити били дългоцевни огнестрелни оръжия, коктейли "Молотов", взривни устройства и свински опашки, което навежда на мисълта, че за малко е било избегнато още по-голямо бедствие.", заяви Джейсън Кроу, който е член на комисията по въоръжените сили към Камарата на представителите.

Министърът на сухопътните сили уведомил конгресмена демократ, че Пентагонът работи с местните и федералните правоохранителни органи, за да координират охранителните дейности, като признал, че преди щурма не са били докладвани достатъчно данни какво се готви.

Кроу, на свой ред, изразил безпокойство по повод съобщенията, че действащи и бивши американски военнослужещи са участвали в щурма на Капитолия. Министърът на сухопътните сили обещал да предприеме "допълнителни мерки" срещу развилата се ситуация.

При безредиците на Капитолия загинаха петима души, сред които и един полицай. Втори полицай, участвал в овладяването на ситуацията, е намерил смъртта си след това, докато не бил на работа, но няма официално посочена причина за смъртта му.

При щурма бе убита и ветеранка от военновъздушните сили, която е била на мисия в Афганистан и Ирак. Министерството на правосъдието на САЩ съобщи в изявление, че още двама души са били арестувани за участие в щурма. Става въпрос за двама мъже - съответно от Тексас и Тенеси.

Те били разпознати на снимки в залата на Сената.

Ще има ли импийчмънт за Тръмп

Американският конгресмен демократ Джеймс Клайбърн спомена днес, че основанията за импийчмънт на президента на САЩ Доналд Тръмп са на лице и могат да бъдат внесени в Камарата на представителите утре или в сряда, предаде Ройтерс.

"Мисля, че те ще бъдат изготвени утре.", каза Клайбърн по телевизия CNN.

Той добави, че може да отнеме време до вторник или сряда, за да бъдат внесени те за обсъждане, но каза, че смята, че това ще стане тази седмица.

Американският сенатор републиканец Пат Туми пък заяви, че президентът Тръмп трябва да подаде оставка, след като привържениците му участваха в щурм на Капитолия, приключил със смърт на няколко души.

"Смятам, че най-доброто за страната ни е президентът да подаде оставка и да се оттегли колкото се може по-скоро.", каза Туми в интервю за предаване на телевизия NBC.

"Признавам, че това е малко вероятно, но би било най-доброто.", посочи сенатор Туми. Той отправи същия призив и по телевизия CNN.