Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че до 19 април всички американски граждани, които са на възраст над 18 години, ще имат достъп до ваксини срещу коронавирус. Това е с две седмици по-рано от предишния обявен срок, който беше първи май.

„Това означава, че не по-късно от 19 април във всяка част на страната, всяко лице, навършило 18 години, ще има достъп до ваксина без повече объркващи правила, без повече объркващи ограничения“, каза американският президент.

Кой е ваксиниран в САЩ и кой – не

Над 80 процента от учителите и останалите служители в училища вече са получили поне една доза с ваксина, каза още Байдън. Той подчерта, че има нови щамове на коронавирус, които водят до ново увеличаване на случаите на заразени.

По тази причина особено възрастните американски граждани не трябва да се колебаят да се ваксинират, призова Байдън.

„Не сме стигнали финала, все още имаме да свършим много работа, все още участваме в състезание на живот и смърт с този вирус. Сега не е моментът да се отпускаме“, каза той.

Досега COVID-19 е отнел живота на над 555 хиляди души в Съединените щати, с което страната се нарежда на първо място в света по смъртни случаи заради коронавирус. В същото време четирима на всеки 10 американски граждани са получили поне една доза. С това Съединените щати са една от страните с най-висок темп на поставяне на ваксини.

Българче ще ни слави в САЩ

11-годишна българка печели медал след медал по художествена гимнастика в Съединените американски щати. Малката грация е напът да влезе в американския национален отбор. Валентина Джамбазова е родена в Бургас.

Само за две години тя има близо 15 златни отличия от турнири в Тексас и Калифорния и е на път да постигне най-голямата си цел - място в националната селекция на Америка.

Спортните постижения не са случайност в семейството на българските емигранти, поели по пътя на своята американска мечта. Валентина е единствено дете на известния поморийски боец Атанас Джамбазов.

От няколко години семейството живее в Лас Вегас, щата Невада. Докато 38-годишният многократен шампион по самбо и професионален боец по ММА приключва със своята бойна кариера, то за талантливата му дъщеря, това тепърва предстои

„Спортът винаги е бил в нашето семейство. Дядо ми, баща ми, Валя сега - няколко поколения, спортът си е неизменно с нас.

Аз съм проходил в залата, всичко ми е свързано с нея, всички спомени. Спортът си върви успоредно с живота”, казва Атанас Джамбазов.