В 09:00 българско време западната ни съседка Сърбия ще затвори всички свои гранично-пропускателни пунктове. Без изключения. Забраната е с цел да се спре достъпът на граждани на нейна територия.

На запад става страшно

Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че се затварят всички гранични пунктове за влизане на пътници с автомобилен, железопътен и речен транспорт.

Това на практика ще доведе до ситуация на пълна държавна изолация от съседки и от трети страни.

Важна подробност е, че забраната не важи за товарни камиони. От генералното ни консулство в Ниш са готови да предложат пълно съдействие на българските граждани, които са останали на ГКПП „Калотина-Градина“.

Сърбия спря и всички международни полети от и до летище „Никола Тесла“ в столицата. Бе издадена наредба да се затвори летището „Константин Велики“ в Ниш.

Изключение за забраната правят само полетите, носещи хуманитарни помощи и карго. Армията на Сърбия вече осъществява контрол над всички граници на страната.

Българските мерки за вход и изход

От полунощ между 19 и 20 март България официално затвори границите си към трети страни, през абсолютно всички пунктове, без значение от превозното средство.

Тази мярка ще е в сила до 17-ти април. Включените граници в наредбата са тези с трите ни съседки: Турция, Северна Македония и Сърбия.

Важно е да се уточни, че въпросната забраната няма да засегне граждани на държавите-членки в ЕС, както и техните семейства.

България ще продължи да се пази в изолация от пристигащи и граждани на Италия, Испания, Франция, Северна Ирландия, Швейцария, Нидерландия, Германия и Великобритания.

От всички тези мерки, взимани в Европа, става ясен мащабът на болестта. COVID-19 вече превзе почти цялата територия на стария континент.

През вчерашния ден, заразените преминаха броя от 200 000, а континентът ни вече води и в негативната статистика на загиналите в битката с коварната болест.

Нещо успокоително е, че в Ухан няма нови случаи на коронавирус за последното денонощие.

Естествено, откритите заразени са „внесли“ болестта със себе си, което за последната седмица вече се превърна в нещо нормално. Явно мерките, взети там, дават резултат.