Апелативният съд във Варна остави в ареста мъжа, обвинен, че е предизвикал пожара, при който загинаха двете му деца. Трагедията се разигра на 9 октомври във варненския кв. „Владислав Варненчик”.

37-годишният Емил Христов и 22-годишната Мартина Йорданова са привлечени като обвиняеми за това, че в съучастие са извършили палежа. Родителите обжалваха съдебните актове на първата инстанция, но поради заболяване, разглеждането на жалбата на майката Мартина бе отложено.

По време на заседанието защитата е припомнила, че в момента на пожара бащата не е бил в жилището. Обвиняемият пък казал, че ако е бил закъснял още малко, жертвите щели да са повече.

Представителят на Апелативната прокуратура счита, че при по-лека мярка за неотклонение 37-годишният мъж би могъл да се укрие, защото от продължителен период не пребивава на постоянния си адрес.

Съдебният състав прецени, че от събраните данни може да се изведе обосновано предположение за съпричастност към извършеното тежко умишлено престъпление, се казва в съобщението на съда. За подобно престъпление се предвижда лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Чий е този апартамент, кой е Емил

От две години обвиняемият не живее на постоянния си адрес. Опожареният апартамент родителите ползвали без адресна регистрация, а Емил няма друго жилище.

Според съда това означава, че има риск да се укрие. Фактът, че престъплението, предмет на настоящото разследване, е извършен в изпитателния срок на негова предишна присъда за притежание на наркотици, обосновава реалния риск от ново нарушение на закона, смятат магистратите.

И добавяте, че този извод се подкрепя и от резултата от химическа експертиза, с която е установено наличие на амфетамин и екстази в организма му. Разследваният палеж е престъпление с висока степен на обществена опасност, съобрази още въззивната инстанция.

Определението, с което Варненският апелативен съд потвърди постоянния арест на бащата, не подлежи на обжалване.

Защо се налага отлагане на преговорите

Отлагането на преговорите влияе негативно върху РС Македония. Тази констатация, според МИА, се съдържа в доклада за напредъка на страната, който ще бъде представен от комисаря по разширяването Оливер Вархели. ЕК призовава двустранните въпроси между София и Скопие да бъдат решени приоритетно.

Европейската комисия изразява задоволство, че РС Македония продължава да изпълнява критериите за членство в ЕС, а властите демонстрират ясна проевропейска ориентация.

„Северна Македония продължава да изпълнява условията за започване на преговори за членство, а властите публично демонстрираха ангажимента си да продължат по пътя към ЕС. Страната поддържа стабилен и решителен импулс в напредването на европейските реформи и увеличи усилията си за постигане на осезаеми резултати.”

Това се казва в проекта на доклада за напредъка на реформите в РС Македония, който ще бъде представен в 15:00 ч. в Страсбург.

Реформите са дълъг и продължителен процес, който изисква постоянен ангажимент от страна на правителството и опозицията, както и от всички обществени дейци.