Качилият се дрогиран зад волана на луксозното возило, който причини смъртта на видния журналист Милен Цветков – Кристиан Николов, бе признат за виновен по обвинение за предумишлено убийство.

Софийската градска прокуратура преквалифицира обвинението срещу младежа заради особената жестокост на случая.

Според съобщението на Апелативната прокуратура, мъжът е употребил няколко вида наркотични вещества и това е натежало при взимането на това решение.

Какво се казва в обвинението

Обвинението сочи, че на 19 април около 18:00 часа на кръстовището при ул. „Хенрик Ибсен“ с бул. „Черни връх“ в град София, младият Николов, при управление на моторно превозно средство, нарушил правилата за движение по Закона за движението по пътищата.

Нарушението се изразява в това, че се е движил със скорост над разрешената в градски условия и не спрял при приближаване на кръстовището.

Казва се още, че при червен сигнал на светофарната уредба, шофьорът не е искал да спре и вследствие на това може да се счита, че умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков.

Случаят е особено тежък, тъй като Николов е управлявал моторно превозно средство след употреба на различни видове наркотични вещества. В списъка попадат амфетамин, марихуана, кокаин и бромазепам.

Младежът е застрашил живота и здравето на още много участници в движението като деянието е извършено на оживено място. Това се казва в съобщението на прокуратурата.

Какво следва?

По делото вече е изготвено и предварително заключение на назначената съдебно-медицинска експертиза от аутопсията на жертвата.

Вижда се ясно, че вследствие на удара от катастрофата, на Цветков са били причинени множество несъвместими с живота травми – счупване от 3 до 11 ребра, травма на черния дроб, както и сърдечна тампонада.

Софийската градска прокуратура внесе в Софийския градски съд искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение за лицето Кристиан Николов – „задържане под стража“. А заедно с него, обвиняемите за смъртта на журналиста са вече четирима.

За „затаяване на истината” ще отговарят приятелят и спътник на Кристиян – Георги Иванов, както и приятелката на шофьора – Симона. Двамата са пуснати от ареста срещу парична гаранция от по 10 000 лева.

На майката на Николов е повдигнато обвинение, че е дала джипа на сина си, който е бил под въздействие на наркотични вещества.