Премиерът на Република България Бойко Борисов обяви, че на 1 март заведенията със сигурност ще отворят врати за клиенти. В същото време, обаче главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предупреди, че пикът на новата зараза може да дойде точно преди изборите.

От Сдружението на заведенията обявиха награда за всеки, който предостави снимки на министъра на здравеопазването или на членове на Оперативния щаб, заснети в заведение. Провокация ли е това от страна на ресторантьорите и готвят ли се да отворят на 1 март?

Отговор на този въпрос даде Емил Коларов – председател на Сдружението на заведенията.

„Едно отваряне на заведение не е толкова лесно. Трябва сериозна подготовка на обектите, които дълго време са били затворени.

Това отваряне е и много скъпо. Искрено се надяваме обещанието на министър-председателя да бъде спазено.”, заяви той.

30% от заведенията у нас няма да отворят врати на 1 март. А причината, по думите им, са масови фалити заради пандемията.

Ресторантьори изразиха притесненията си, че заради наближаващата трета вълна, и това отваряне може да бъде отложено. От Сдружението апелираха към здравните власти да обяснят каква е разликата между заведенията в хотелите и тези извън тях.

Ресторантьорите питат и защо те не влизат в групата на отворените обекти.

Ето какво каза премиерът

„От 1 март задължително отваряме ресторантите, а от утре пускаме учениците от всички паралелки в малките населени места да учат присъствено“.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в Многопрофилната болница за активно лечение в Исперих, предадоха от пресцентъра на МС.

Премиерът отбеляза по темата още, че както вече е посочено в заповедта на здравния министър, ресторантите ще отворят отново на 1 март, тъй като дотогава има още две седмици.

Борисов заговори и за финансовите възнаграждения

„Още 14 дни трябва да издържим заради вас, лекарите, защото вие самите казвате, че отново подготвяте COVID-отделенията. Преди болниците бяха пълни на 70%.

Днес нивата ни са много добри – 26-и сме в Европа по заболеваемост, но това се дължи и на вас, докторите, сестрите, лаборантите, на РЗИ, на всички, които работят здраво!“ – заяви Борисов.

Премиерът изказа благодарност към медицинските екипи в страната за работата, която вършат не само за справяне с новия вируса, но и за лечението на всички останали заболявания.

„Много голямо благодаря! С финансовия министър ви гарантираме, че до 28 февруари ще си получите парите за работата на първа линия и увеличението на заплатите.“, категоричен бе премиерът Борисов.