Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса прие новите правила.

По тях ще се извършват плащанията за финансирането на допълнителните възнаграждения на медицински и немедицински персонал, пряко зает с дейности по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан коронавирус в лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове.

Размерът на тези плащания остава непроменен и е в размер на 1,000 лева. По 1,000 лева ще получават и работещите в лаборатории, болничната и извънболничната помощ, които пряко извършват дейности по PCR диагностика на COVID-19.

Механизмът, по който лечебните заведения ще получават финансирането за допълнителното възнаграждение на персонала, зает с диагностиката, лечението и наблюдението на пациенти с коронавирус, не се променя спрямо правилата, действали до 2020 година.

В приетите правила се регламентира и заплащането по десет лева за поставяне на имунизация срещу COVID-19. Продължава и прилагането на всички досегашни финансови инструменти, насочени към запазване стабилността на здравната система и подкрепа на работещите в нея.

Гарантиране на 85% от приходите на лечебните заведения от Здравната каса спрямо установен базисен размер, изплащане по 1,000 лева на всеки общопрактикуващ лекар, изплащане на средства за работата на ДКЦ и медицинските центрове, свързани с осигуряване и диагностика на пациенти със съмнение за коронавирус.

Гарантира се и финансирането на допълнителни възнаграждения за наетия персонал в размер на 600, 360 или 120 лева. Здравната каса е създала необходимата организация, която да позволи своевременно обработване на отчетените документи на лечебните заведения и изплащане на всички дължими средства не по-късно от 24 февруари.

Пампорово видя пореден масов бой

27-годишен мъж от Сопот е със счупен крак след масово сбиване между две компании в Пампорово. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Смолян.

На 13 февруари около 00:30 часа на тел. 112 в РУ-Чепеларе е получен спешен сигнал за сбиване между две компании в ресторант на хотел в курорта. При сбиването 27-годишен мъж от Сопот е получил телесна повреда, изразяваща се в счупване на две кости в областта на глезена на десния крак.

Местопроизшествието е посетено веднага от дежурна оперативна група. По случая е образувано досъдебно производство.

От здравното министерство назначават проверка

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, със своя заповед, определи комисия от експерти на Министерството на здравеопазването, която да извърши оглед на мястото на трагичния инцидент, при който 16-годишно дете от София почина в следствие на токов удар.

Тъй като в публичното пространство бяха изнесени твърдения, че шахтата, по която е протичал ток, обслужва УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, комисията има за задача да установи обстоятелствата и да изготви доклад до края на днешния ден, 15 февруари.