Котировките на петрола тази сутрин скочиха до най-високите си равнища от около 13 месеца, след като страховете от засилване на напрежението в Близкия изток подтикнаха инвеститорите към ново изкупуване на суровината.

Друг фактор са надеждите, че икономическите стимули в САЩ и смекчаването на карантините ще подпомогнат търсенето, предават информационните агенции.

Сортът Брент от Северно море поскъпна с 1,09 долара или с 18% до 63,52 долара за барел, след като по-рано скочи до максималните за сесията 63,76 долара - най-високо от 22 януари 2020 година.

Американският лек суров петрол прибави 1,28 долара или 2,2 на сто и един барел се търгуваше за 60,75 долара в Азия. В хода на сесията този сорт достигна 60,95 долара - най-висока стойност от 8 януари миналата година.

През изминалата седмица цените нараснаха с около 5 на сто.

Оглавяваната от Саудитска Арабия военна коалиция срещу йеменските бунтовници хуси съобщи вчера следобед, че е унищожила два техни дрона, заредени с експлозиви. Хусите казаха, че при нападението е било ударено летище Абха в южната част на кралството.

Това породи страхове от възобновяване на напрежението в Близкия изток. Ранният скок на котировките бе предизвикан тази новина, коментира Кадзухико Саито, главен анализатор, работещ в компанията за търговия със суровини "Фуджитоми".

Възходящата тенденция, обаче бе движена и от надеждите, че американските стимули и разхлабването на карантините мерки ще дадат тласък на икономиката и на търсенето на гориво, допълва той.

Другият световен проблем - ваксините

Австралия започва следващата седмица да ваксинира населението си срещу COVID-19, след като днес получи първата си пратка ваксини на американската компания Pfizer, предават информационните агенции.

Правителството съобщи, че на пристанището в Сидни са пристигнали над 142 000 дози. Сред първите, които ще могат да се ваксинират от 22 февруари, са медиците, обитателите на домовете за възрастни хора и работещите в хотелите за карантиниране.

Австралийският премиер Скот Морисън също ще е сред първите, които ще бъдат ваксинирани, в опит да засили общественото доверие в програмата.

Как се справя Австралия с болестта

Австралия реши да не ускорява процедурата за одобряване на ваксината, за да повиши доверието на хората в безопасността на продукта на Pfizer. До момента ваксината на Pfizer е единствената одобрена за използване в страната.

Очаква се, обаче националният регулатор да одобри скоро и ваксината на AstraZeneca. Австралийските власти са договорили страната да получи 20 милиона дози от ваксината на Pfizer и да получи или произведе 53,8 милиона дози от ваксината на AstraZeneca.