Алексей Навални, един от лидерите на руската опозиция, е бил приет в интензивно отделение в четвъртък, обяви говорителката му Кира Ярмиш чрез пост в социалната мрежа „Туитър“.

„Тази сутрин Навални се прибираше в Москва от Томск. Той се почувства зле по време на полета. Самолетът направи извънредно кацане в Омск. Алексей е отровен. В момента сме в линейката“, написа Ярмиш, добавяйки, че към този момент Алексей Навални е в безсъзнание.

Състоянието на Навални е критично

„Той е свързан към апарат за изкуствено дишане. Поискахме полиция да дойде с нас в болницата“, добави говорителката на руския опозиционер.

Според нея най-вероятно Навални е бил отровен с нещо, което е било сипано в чая му, тъй като това е единственото нещо, което той е консумирал през деня.

„Алексей Навални се намира в интензивното отделение, неговот състояние е тежко“, обяви главният лекар на болницата в Омск Александър Мураховский.

Заместник-началникът на болницата Анатоли Калиниченко отбеляза, че все още не е била установена диагноза, макар и говорителката му вече да обяви публично, че Навални вероятно е бил отровен.

Отровен за пореден път

Ярмиш припомни също, че това не е първият път, в който Алексей Навални е бил отровен. През 2019 година, малко след като е арестуван заради призивите си за незаконен протест в центъра на Москва, Навални беше хоспитализиран с диагноза остра алергична реакция. Лекарите, обаче, така и не успяха да открият точната причина за това състояние.

Говорителят на отдела на руското МВР в Томск, Михаил Михаилов, потвърди, че транспортната полиция вече разглежда случая. От управлението на летищата в страната също обещаха, че ще вземат участие в разследването на инцидента.

„Разглеждаме всички обстоятелства, ще изследваме и записите от видеонаблюдението“, обявиха те.