След неколкочасови преговори между президентите на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, беше постигнато за споразумение за прекратяване на огъня в сирийската провинция Идлиб, съобщават световните агенции.

Решението беше съобщено от самите лидери след края на срещата им, която беше проведена в руската столица Москва и продължи повече от 5 часа.

Прекратяването на огъня в Идлиб – стъпка към дълготраен мир или кратка пауза?

Руският президент Путин, стоейки рамо до рамо с турския си колега Реджеп Ердоган, обяви, че се надява споразумението да доведе до прекратяване на военните действия в последното значимо бунтовническо укрепление в северозападната част на Сирия.

„Изразявам надежда, че тези споразумения ще послужат за добра основа за прекратяване на военните действия в зоната за деескалация Идлиб и ще сложат край на страданията на мирното население и увеличаващата се хуманитарна криза“, посочи Путин.

Ердоган заяви пред събралите се журналисти, че примирието ще влезе в сила в полунощ на четвъртък, 5 март. „Ще работим заедно за предоставянето на хуманитарна помощ на нуждаещите се сирийци“, заяви той, добавяйки, че Турция е запазила правото си „да отговори на всички нападения на място от страна на (сирийския) режим“.

Споразумението е важна стъпка към постигането на дълготраен мир в раздираната от войни Сирия, тъй като Русия и Турция подкрепяха различните воюващите страни в деветгодишния сирийски конфликт.

Както е известно Москва застана на страната на настоящия президент Башар Асад, докато Турция реши да окаже подкрепа на част от бунтовническите групи.

До момента бяха сключени няколко сделки за прекратяване на боевете в Идлиб, но всички те рухнаха.

Освен прекратяване на огъня – за какво друго си говориха Путин и Ердоган

По официална информация на Кремъл става ясно и за какво друго са си говорили двамата държавни глави.

От там уточняват, че личните разговори между Ердоган и Путин са продължили приблизително 3 часа, преди в тях да се включат и други официални лица от двете страни.

Двамата президенти са се споразумели за установяване на коридор за сигурност в близост до магистралата М4, която преминава от Изток на Запад през Идлиб, както и да провеждат съвместни патрули по пътната артерия с начална дата 15 март.

В съвместното си изявление Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган уточниха, че коридорът ще се простира 6 км на Север и 6 км на Юг от М4, което пък от своя страна ефективно придвижва руското присъствие още повече на Север в Идлиб.

Руският и турският министър на отбраната ще съгласуват параметрите на коридора в рамките на седем дена.

Споразумението обаче не споменава, както Ердоган на няколко пъти настояваше, за оттеглянето на сирийските сили към ръба на „зоната за деескалация“ Идлиб, около която Турция е разположила десетки военни наблюдателни постове, повечето от които заобиколени от подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили.