Ден и нощ стотици доброволци патрулират границата на Гърция с Турция в делтата на река Марица.

Парис Пападакис, адвокат и председател на асоциация „Делта“ разказва пред руската информационна агенция Sputnik“ за единството сред гърците, които са готови да застанат редом до полицията в отбрана на държавните интереси.

Как хората помагат в отбраната на гръцките граници

В северната част на гръцката област Еврос, в периферията на Източна Македония и Тракия, река Марица формира естествена граница между Гърция и Турция, образувайки делта.

Жителите на маришката делта поддържат бдителност в стремежа си да предотвратят всякакви незаконни опити за преминаване на границите на страната.

Хиляди бежанци и мигранти се събраха на гръцко-турската границата, откакто Анкара реши да не застава на пътя на сирийските бежанци, търсейки път към Европа по суша и вода.

Стотици местни гръцки жители изразиха желание да пазят гръцката граница и да извършват почасово патрулиране на района.

Самата река Марица и заобикалящата я област се охраняват от частни превозни средства включително речни лодки.

Парис Пападакис отбеляза безпрецедентното чувство на единство сред жителите на делтата на Марица, акцентирайки върху факта, че доброволците дори носят със себе си свои собствени законни оръжия за ловуване по време на патрулирането си.

В последните дни повече от 500 доброволци помагат за опазването на границата. Те са жители на градовете Фере, Траянополи и Александруполис и са членове на нашата асоциация.

Повечето от тях са обикновени граждани, земеделци, рибари и животновъди. Общо сме успели да предотвратим повече от 10 000 незаконни влизания в нашата страна и ще продължим да го правим.

Ден и нощ ние патрулираме реката и заобикалящата я област, контролирайки определени пресечни точки, където, според информацията с която разполагаме, бежанците могат да опитат да навлязат в Гърция.

След като се координирахме с военните и граничарите, създадохме дежурен списък, в който всяко задължение продължава от поне 5 часа до толкова, до колкото всеки от нас може да издържи.

Хората патрулират областта с автомобили и лодки. Всички доброволци са въоръжени като националната гвардия. Ние носим пушки за лов от съображения за сигурност, нищо повече“, посочи Пападакис.

Според него, тъй като мигрантският наплив от Турция постепенно се придвижва към делтата на Марица, гръцките граждани ще патрулират района колкото време е нужно: „За първи път виждам жителите на региона толкова обединени, без никакви разногласия, безрезервно изпълнявайки указанията на властите. Обединението е много мотивиращо.

Ние оставихме настрани нашите ежедневни дейности и пазим границата ни. Към момента напрежението отшумя, но ние продължаваме да патрулираме, тъй като според получената информация, се очаква нова вълна от мигранти. Ние ще продължим (да патрулираме) колкото време е нужно“.

Както разкрива Пападакис това не е първият път, в който местните жители се обедняват в защитата на гръцките територии.

Хората, използващи хижите в делтата на Марица, винаги са изразявали своите притеснения относно проблемите свързани с нелегалните мигранти. Ние винаги сме помагали на военните и полицията, тъй като тук има доста места, в които човек може незаконно да премине границата“, поясни той.

Как работи точно „Народният патрул“

Ние подпомагаме дейността на правоприлагащите органи. Ние засичаме нелегални мигранти и предоставяме на полицията нужната информация за тяхното арестуване.

Всеки ден ние работим като „очите“ на армията и полицията. Това се случва през цялото време – ние сме винаги бдителни, тъй като самото място ни задължава да го правим.

От повече от 50 години земеделци, животновъди, ловци и рибари използват хижите по делтата на Марица. През цялото това време ние наглеждаме незаконното преминаване на границата от мигранти“, заключи Парис Пападакис.