След форсирането на съдебната реформа в сряда хиляди израелски резервисти заплашиха да не постъпят на служба доброволно. Специалисти споделят, че това би довело до военна криза, тъй като резервистите се явяват гръбнака на израелската армия.

Недоволството от реформата заплашва да засегне военната сила на Израел

Реакцията идва като отговор на първия приет законопроект част от съдебната реформа в страната, според който съдът вече няма да може да налага вето на решенията на правителството, въз основа на това, че те са „неразумни“. Недоволството от приетите промени обхваща милиони израелци, които се противопоставят на промяната, която критиците смятат, че ще подрови независимостта на съдилищата и ще повлияе негативно на демокрацията в Израел.

Главният говорител на Израелските отбранителни сили коментира, че към момента военната мощ на страната е в изправност, но е възможно готовността на войниците да бъде засегната. „Ако резервистите не се явяват дълго време на работа, ще има щети върху компетентността на армията. Това е постепенен процес, който ще се повлияе в зависимост от присъствието на резервистите“, допълва той.

Военните призовават резервистите да останат на своите постове. Експерти споделят мнението, че тази заплаха за военната мощ на страната е с безпрецедентен мащаб.

Още в понеделник, преди датата за приемане на противоречивия законопроект около 10 хиляди резервисти в Израел заявиха, че ако той бъде приет ще откажат да постъпят на доброволна служба. Към момента броят на отказалите се от служба расте.

До какво може да доведе ескалацията на гражданското недоволство

Силата на резервистите в страната може да достигне до около 400 хил. войници, които могат да бъдат призовани във всеки един момент. Сред заплашващите да напуснат са и повече от 1000 резервисти от военновъздушните сили, които са основен стълб на армията, определяйки въздушните ѝ способности.

След като законът бе гласуван, министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху призова Израелските отбранителни сили да стоят настрана от политическите спорове, допълвайки че призивът за отказ на резервистите от доброволна служба вреди на сигурността на всички граждани на страната.

Тези вътрешни трусове се случват докато Израел все още е официално във война с някои свои съседки, сред които и Ливан и Сирия. Често се наблюдават насилствени действия между израелските сили и палестинците в Източен Ерусалим и в Западния бряг, както и с палестински бойци в Газа.

По-рано през годината напрежение се появи и по северната граница с Ливан, когато се наложи разменянето на бараж и ракети между Израел и южноливанските екстремисти през април. Може да се каже, че Израел има врагове, които се интересуват живо от вътрешната криза в страната.

След гласуването в понеделник, израелската полиция използва водни оръдия, за да разпръсне недоволни демонстранти, които бяха блокирали път по време на протест в Ерусалим.

„Това е само началото“, каза Голов от „Brothers and Sisters in Arms” – организация на резервисти и офицери от всички военни части, дивизии и корпуси на Израелските отбранителни сили. Той допълни, че се очаква движението да проникне и в масите на сухопътните бригади, т. е. на армията.