Продължава разследването на убийството на 46-годишния бизнесмен Николай Драгополов в София. Собственикът на автокъща беше застрелян, докато чака на червен светофар.

Експертите смятат, че покушението е поръчково, а според бившия директор на СДВР Валери Йорданов изпълнителят на деянието не е случаен човек.

„Всички елементи, които се съдържат, водят към изпълнение на поръчка. В случая бих казал, че това е проведено доста внимателно - като наблюдение.

Най-вероятно мястото е наблюдавано нееднократно. Проучено е и къде е най-удобно да бъде извършено престъплението.”, коментира Йорданов.

Според бившия директор на СДВР самата подготовка е продължила в рамките на 3 - 4 дни, в зависимост от маршрута и поведението на набелязаната жертва.

„В случая мястото е подбрано добре, тъй като е доста оживено и предоставя доста посоки за оттегляне. Наличието на свидетели е сведено до минимум. Ако някой е видял нещо, едва ли е обърнал внимание”, добави Йорданов.

Той посочи, че по всяка вероятност е имало и съучастник - човек, който е наблюдавал кога жертвата ще излезе от автокъщата.

„Възможно е да е външна поръчка. Изпълнението според мен е доста скъпо като организация. Нашите изпълнения са доста шумни и придружени със стрелба.

Тук виждаме едно доста стриктно изпълнение, както по отношение на организацията, така и по отношение на стрелбата.”, обясни още Йорданов.

Коя е жертвата – познат ли е на властите

Собственикът на автокъща беше застрелян с един куршум, докато чакал на червен светофар. Според експерти, покушението е поръчково, а убиецът - професионалист.

Часове наред полиция и прокуратура разпитваха свидетелите на покушението. Всички записи от охранителни камери в района са иззети.

Разследващите проверяват както версията за конкурент в търговията с коли втора употреба, така и провалена сделка с дрога. Експертите определят убийството като добре планирано.

Направен беше втори оглед на мястото на покушението на 46-годишния Николай Драгополов. Бизнесменът е собственик на автокъща, а часове след разстрела офисът ѝ вече е запечатан.

Дали Николай Драгополов си е тръгвал от автокъщата, която се намира на метри от кръстовището, на което е застрелян, разследващите тепърва ще проверяват.

Според Търговския регистър, седалището на фирмата е в столичния район „Витоша”. На мястото има жилищна кооперация в ремонт.

Кой е извършителят

Клошар, който часове наред е дебнал жертвата си под моста на кръстовището на бул. „Симеоновско шосе” и Околовръстния път- така разследващите описват килъра на бизнесмена.

„На място е дошъл съдебен лекар. Намерени са две гилзи. Имало е коли зад убития. Има свидетели, които следва да бъдат разптани”, каза Илиана Кирилова, градски прокурор.

„Има данни за наличие на криминалистически регистрации, има и друга информация”, обясни ст. комисар Георги Хаджиев - директор на СДВР.