„Рискът от COVID е много по-голям, отколкото от страничните ефекти от ваксинацията. При AstraZeneca вече има данни, макар и много малко.

Ако 200,000 души се ваксинират, вероятността да настъпят тромбози е при един от тях”, заяви д-р Аспарух Илиев, началник на лаборатория в Берн тази сутрин пред медиите.

Неговият съвет е всеки да се ваксинира по най-бързия начин, без значение с коя ваксина. Д-р Илиев сподели за четири случаи на хора, които са чакали по-добра ваксина, а в момента са в тежко състояние в болница.

Статистиката на AstraZeneca

„За сега имаме информация, че подмяна на ваксини е възможна, но още се извършват проучвания. ЕМА препоръчва да няма ограничения на ваксинирането с този препарат.

Големият въпрос е дали имаме алтернатива на този продукт или не? Факт е, че в Европа нямаме достатъчно ваксини, AstraZeneca е един от основните стълбове на имунизацията.

При риск 1 към 100 от смъртност при COVID, честота 1 към 100 хиляди е много ниска.”, смята специалистът.

Според него не е особено правилно след първа доза от AstraZeneca, втората доза да е от друг препарат. Д-р Илиев подчерта, че ако след първа доза от ваксината на „Оксфорд” не са се проявили странични ефекти, вероятността това да се случи при втората доза е минимална.

Той обясни, че няма нито необходимост, нито доказателства, че трябва да се пият лекарства за разреждане на кръвта след имунизация.

Испанските власти с интересно решение

Испанските власти решиха от днес дози от ваксината срещу COVID на компанията AstraZeneca да бъдат поставяни само на хора над 60 години, предават запознати.

Решението бе взето, след като европейските и британските здравни власти установиха, че има потенциална връзка между ваксината на AstraZeneca и образуването на тромби в организмите на ваксинираните с нея.

"Ваксинационната стратегия се променя и от утре само хората над 60 години ще бъдат ваксинирани с AstraZeneca.", заяви вчера на пресконференция испанската здравна министърка Каролина Дариас след среща с регионални лидери.

Тя съобщи, че днес ще бъде взето решение дали на хората, на които вече е поставена една доза от ваксината на AstraZeneca, да бъде поставена и втора доза.

Решението на испанските власти бе продиктувано от отправената от властите на Италия препоръка ваксината на AstraZeneca да бъде поставяна само на хора над 60 години и от призива на британските власти хората на възраст под 30 години да се ориентират към друга ваксина, отбелязват запознати около случая.