Ако на едно правителство, примерно на втория, не му достигат 3-4 гласа, ние бихме дали знаково подкрепа. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев от ГЕРБ пред медиите.

„Беше предложена знакова подкрепа, ако на г-н Трифонов – на предложеното от него правителство, не му достигат 2, 3, 4, 5 гласа, в името на това България да не се втурва в политически хаос, да му бъде дадена подобна подкрепа”, обясни още той по темата.

Ще подкрепи ли ГЕРБ директно проекта на Слави

Дончев поиска да се изясни, че подкрепата към Слави Трифонов, ако не му достига малко за съставяне на правителство, не е следизборно съглашение или коалиция.

„Непоискани дарове не трябва да се носят. Ако някой не иска подобна подкрепа - няма да я получи.

Това беше жест, знак в посока усилията България да има стабилно, легитимно правителство, с ясна парламентарна подкрепа. Моля, да не се чете като някакъв вид следизборно съглашение, коалиция или нещо подобно.”, категоричен беше вицепремиерът.

Той каза, че не познава лично Слави Трифонов. Съобщи още, че не знае да е имало разговори или срещи с него след изборите.

„По принцип е редно всеки, който е получил достоен резултат от изборите - първият, вторият, третият, даже четвъртият и петият, да бъде поздравен. Не мисля, че лидерите на двете партии (ГЕРБ и „Има такъв народ”) са се чули.

Казах кои са добрите политически нрави, които в последните години не се следват.”, коментира Дончев.

Ще има ли колосални промени в Конституцията

Относно промени в Конституцията вицепремиерът обяви, че разговори могат да водят с всички. Политиците, обаче не трябвало да се държат като цитираме: „инатливи малки деца” и основната дума трябвало да е в резултат на консенсус.

„Конституция не може да бъде променена от една политическа сила, пък подкрепата ѝ да е била 10-15%. Трябва да се намери по-широк консенсус в парламента.

Единственото, което имаме със сигурност, като консенсус, е че нужда от конституционна реформа има.”, добави той.

Вицепремиерът каза, че ГЕРБ е готова да бъде опозиция.

„За мен най-важното е, освен да организираш улични събития, ако говорим за ролята на конструктивна опозиция, е какви въпроси задаваш и какви предложения правиш. Качеството на управлението зависи от това колко е силна опозицията”, добави той.

Дончев посочи, че ГЕРБ няма страх от предсрочни избори.

„Ако се изчерпи конституционната процедура, се отива на нови избори. От служебно правителство не ни е страх”, каза още Дончев.