В землището на созополското село Зидарово органите на реда откриха нива, засята с конопени растения. На място е намерено и конфискувано голямо количество изсушена тревна маса. След направените тестове тя се оказва марихуана, която е напълно готова за продажба.

Специализираната полицейска акция е проведена в местността „Смесици“ в землището, край село Зидарово. В акцията са участвали служители от отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР – Бургас, съвместно със служители от „Специализираните полицейски сили“.

На място са били и представители на жандармерията в Бургас, както и служители на „Базово научно-техническа лаборатория“ от същия град.

На три декара са намерени хиляди растения

В хода на процесуално-следствените дейности е установено, че нивата, намираща се на парцел с големина близо три декара, се отглеждат конопени растения, които се причисляват към високорисковите наркотични вещества.

Задържани са двама мъже на възраст 32 и 38 години, които са братя. След направената проверка става ясно, че и двамата са криминално проявени и са добре известни на органите на реда.

Отлично изградена поливна система захранвала нивата

В нивата е установено наличието на вече засадени и в напреднал стадий на растеж на над 2500 растения с височина между 1,5 и 2,5 метра. На място е намерена и напоителна система.

За да я изградят братята пригодили три горивни генератора, множество тръби и кранове. Водата, нужна за поливане на наркотиците е изпомпвана от намиращ се наблизо естествен водоизточник.

В землището на земеделската земя са намерени и множество инструменти – кирки, лопати, вили, както и чували със земеделски торове, като всички те са иззети като веществени доказателства.

В близост до нивата са разбити и две заграждания, на територията на които са изградени специални сушилни, за да може растенията да изсъхват по-бързо и качествено.

Установено е и къде да сушили наркотиците

В тези заграждения е намерена сухата маса на около 40 растения, които са подготвяни за продажба на дребно. В момента текат издирвателни дейности на лицата, които участвали в дистрибуцията на наркотиците.

Повдигнати са обвинения и на двамата задържани. По случая е образувано досъдебно производство, като материалите вече са предадени на Районната прокуратура в Бургас.