След като в края на септември шестима депутати напуснаха парламентарната група на Българската социалистическа партия и петима от тях прекратиха членството си в столетницата, до ден днешен нещата продължават.

Две седмици след като Корнелия Нинова спечели втория си мандат начело на БСП в партията разделението между вътрешните кръгове стана официално. Част от вътрешната опозиция, в лицето на Красимир Янков и Валери Жаблянов, обявиха, че напускат парламентарната група и стават независими депутати.

С тях си тръгват още Димитър Стоянов, Лало Кирилов и Георги Андреев. Всички без Жаблянов напускат и партията. Според тях - чашата е преляла след 50-ия конгрес на БСП.

„Това е пълно подчиняване на БСП на едноличното управление, което е подсигурено и от новия състав на Националния съвет. Ще завършим мандатите си и ангажиментите към нашите избиратели като нечленуващи в парламентарна група. Оставаме социалисти”, обяви Красимир Янков.

Позицията на отделилите се

Отцепниците заявиха, че гласът им не се е чувал от ръководството на партията от години. Разкритикуваха „Визия за България”, управлението на Нинова, както и партийната телевизия.

„Сегашното ръководство на парламентарната група и председателят приеха поредица от решения, без да се консултират с народните представители. Действаха еднолично, като по този начин превърнаха десетки народни представители на партията в заложници на една последователна, но системно одесняваща политика.”, заяви тогава Валери Жаблянов.

„Това се обслужваше медийно с ресурса на партията от цяла телевизия и конкретни сайтове.”, добави Красимир Янков.

Месец по-късно още един си отива

Още един народен представител напуска парламентарната група на „БСП за България” и става независим. Това е избраният от Плевенския избирателен район Чавдар Велинов, който изтъква като мотив за напускането си непреодолими различия с ръководството на групата.

Социалистите разбраха за намеренията на колегата си от председателя на парламента Цвета Караянчева. Така групата на левицата остава само със 71 депутати. От началото на парламента напусналите са 7 човека.

Парламентът днес успя да събере кворум на ръба от 122 депутати от втория път. Седмица, след като опозицията не успя да отстрани от поста председателя Цвета Караянчева, депутатите от БСП и ДПС продължават да бойкотират заседанията, отказвайки да участват в сутрешната регистрация.

Днес те отново влязоха в пленарната зала едва след като заседанието започна. Депутатът Михаил Христов стана поредният, който реши да напусне редиците на парламентарната група на „БСП за България“.