Главен комисар Христо Терзийски съобщи по време на специален брифинг, че само в рамките на тази година е разбита трета престъпна група, която действала по познатите схеми с телефонни измами.

В брифинг участваха и говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева и началникът на сектор „Измами“ в ГДНП инспектор Златка Падинкова, които използваха случая да разкажат повече за успехите в тази област, както и последната акция, проведена преди броени дни.

Задържаните са от няколко различни града

На 9 октомври на територията на градовете Нова Загора, Ветово и Нови хан са задържани общо 10 лица.

Те са наблюдавани в продължение на повече от една година, за да се съберат достатъчно доказателства за повдигане на обвинения.

На този етап, с цел разкриване на престъпната дейност по наблюдаваното досъдебно производство са обединени 6 различни досъдебни производства от различни точки в страната, обясни Сийка Милева.

Иззети са автомобили, пари и SIM карти

По време на проведената акция са извършени десетки огледи и изземвания от 13 адреса в три области на страната и 12 автомобила.

Иззети са 50 телефона, над 30 СИМ-карти – включително и румънски, газови пистолети, таблети, разписки, флашки, голяма парична сума и ценности.

На един от адресите е намерена тротилова пресовка, скрита в кутия от боя, както и настърган тротил. В рамките на акцията са иззети и 8 автомобила, които са използвани за криминалните деяния.

Като членове на групата са задържани 8 човека, ролята на всеки от които е доказана и изяснена.

Доказано е, че с парите от престъпната дейност задържаните са купували скъпи автомобили, недвижими имоти и наред с това демонстрирали наличието на големи суми пари в тях, които харчели за казина и нощни заведения.

С постановление на наблюдаващия прокурор е възложена данъчна ревизия. Наред с това от Дирекция „Национален строителен контрол“ е назначена проверка, която да установи законността на притежаваните от тях къщи и строителните книжа, с които са построени.

От събраните до този момент доказателства става ясно, че задържаните лица имат съпричастност към 6 измами. Общата сума, която са спечелили от измамите, е над 300 000 лева.

За това досъдебно производство към наказателна отговорност са привлечени 8 души, като на някои са повдигнати и вторични обвинения за измами.

По отношение на всички тях Специализираната прокуратура днес е направила искане до Специализирания наказателен съд за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“, допълни прокурор Милева.