След проведена специализирана полицейска акция под ръководството на сектор „Културно-исторически ценности“ в ГД „Национална полиция“ в областите Кърджали, Стара Загора и Пловдив, е разбита престъпна група, занимавала се с намирането и разпространението на антични предмети.

Целта на всички действия е пресичане, разкриване и документиране на престъпления, свързани с незаконно проучване на местности, регистрирани като паметници на културата, и с предмети, които представляват културно-историческа ценност.

Жена и двама мъже да задържани с лек автомобил, пълен с артефакти

В действията на органите на реда са се включили и служители на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ на съответните дирекции.

Началото на акцията стартира на територията на квартал „Железник“ в Стара Загора.

Полицаите спират за проверка лек автомобил „Дайхатсу“, управляван от 41-годишна жена, с която пътуват двама мъже, на 43 и на 46 години, всички жители на Стара Загора.

При извършване на проверка на автомобила и пътниците са намерени и иззети 9 римски монети, римски пръстен, старинна апликация от бял метал и 3 металдетектора, а при претърсване на две обитавани от тях жилища в града – старинна украса от бял метал и три медни предмета, части от антични съдове.

Арести и претърсвания в цялата страна

Паралелно с това в град Джебел е претърсено друго жилище, в което са намерени над 150 антични монети и няколко металдетектора.

В Пловдив са разкрити и конфискувани над 800 монети, както и различни артефакти от Античността и Средновековието с много висока историческа стойност, предназначени за износ в чужбина.

Като обвиняеми са привлечени 44-годишен мъж от Пловдив и мъж на 49 години от София, които са изкупували намерените предмети и са ги продавали по различни канали и у нас и в чужбина. Двамата мъже са задържани по време на сключване на сделка.

Повдигнати са им обвинения за държане на културни движими ценности и за разпространение, а с прокурорско разпореждане мярката им за задържане бе удължена до 72 часа.

На територията на община Шумен също е имало арести, след подаден по полицията сигнал.

От частен дом в Нови пазар, обитаван от 65-годишен местен жител, са иззети 105 монети, копие с метален връх, 10 вази, 5 купи, 10 амфори, които все още не са датирани с точност.

По всички случаи са образувани досъдебни производства, работата по които продължава под наблюдението на съответните прокуратури.