Обсъждаме структурни промени в МВР. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. По думите му те няма да намалят способността на министерството да изпълнява своите задачи и функции.

„Ние няма да се лишим от кадри и да нямаме възможност в ситуация като днешната – на военни действия, да не можем да обезпечим сигурността на стратегическите обекти. Трябва да имаме резерви, за да можем да реагираме при подобни инциденти.

Структурни промени сме започнали да обмисляме на централно и местно ниво, има изготвен и математически модел. Министерството в голяма степен е застинало с десетилетия.”, добави той.

Промени ще има и на още места в държавата

Министърът уточни, че ще бъдат направени и промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

„Няколко пъти аргументирах тази потребност в парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност. Промените ще са в четири направления.

Част от тях касаят образуването на досъдебни производства, извършването на някои действия по разследванията и др. Ако законите не са актуални, те не могат да обслужват днешните отношения. Работим в тази посока.”, обясни Рашков.

Бойко Рашков коментира още, че има трикратно увеличение в броя на образуваните досъдебни дела за престъпления по време на изборите.

„Миналата година за първи път провеждането на честни избори у нас постигна обществено полезните резултати, които се очакваха от МВР. В голяма степен служителите на МВР осъзнаха отговорността си и осигуриха провеждането на честни избори.

Не мога да кажа, че на 100% изборите бяха честни. Направили сме си нашия анализ. Получили сме оперативна информация и си обясняваме как се е случило това. Не са ни стигнали силите навсякъде, за да можем да противодействаме ефективно и да започнем разследвания по различни случаи.

Но, в сравнение с април месец, в периода юли – ноември регистрирахме трикратно увеличение на броя на образуваните досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите и купуването и продаването на гласове. Толкова бяха свикнали да печелят избори някои хора, че действията на МВР ги изненадаха.”, уточни вътрешният министър.

Носят ли се куфарчета с пари

Той коментира и случаи на "носене на куфарчета с пари".

"Те обикновено са свързани с партиите с големи субсидии. Една новопоявила се партия едва ли ще има такива ресурси като ГЕРБ и ДПС, например. През миналата година откривахме престъпления, свързани основно с тези две партии.”, добави той.

Той коментира още, че никой досега не е обърнал внимание как се изграждат магистралите в България.

„Нещо характерно за миналата година, което не се е случвало, е да се обърне внимание по какъв начин се изграждат магистралите у нас - нито прокуратурата, нито МВР с предишното ѝ ръководство, нито „Национална сигурност” са се интересували от това дали протичат законосъобразно нещата, а там се изразходват много пари.

Пита се, дали това бездействие е случайно. С идването на първия служебен кабинет, незабавно започнахме спешни проверки.“, допълни той.