Президентът на Русия Владимир Путин съобщи в изявление към народа си, че неработните дни ще бъдат удължени до края на месец април.

В съобщението от Кремъл се споменава, че заплатите се запазват.

Това е една от мерките в Русия, взети от съображения за намаляване на разпространението на коронавируса.

Путин заяви, че очаква пикът тепърва да се достигне. Според него, светът и Русия още не са близо до най-сериозния момент от последиците от коронавируса.

В допълнение на всичко това, президентът съобщи, че на управниците на отделните руски региони ще бъдат дадени повече правомощия.

Информация от всяка руска територия ще постъпват в правителствения координационен център.

Кой ще работи? Държавните и медицинските институции, магазините за хранителни стоки и такива от първа необходимост и аптеките.

Това са единствените места, на които ще могат да ходят в краен случай руските граждани.

В изявлението се споменава, че работата и заплатите на хората са сред първи приоритет на руските власти.

А ако не се спазват наредбите?

От 1 април насам вече е в действие законът, подписан лично от Владимир Путин. Това е наредба за увеличаване на наказанията.

При нарушаване на санитарните и епидемиологичните правила, възможността за масово заразяване се увеличава.

Затова, държавният глава одобри наказателна глоба до 1 млн. рубли (23 084 лева), лишаване от право за назначаване на определени от наредбата длъжности за 3-годишен срок, както и затвор до 3 години.

При сценарий на причиняване на смърт от това, че е нарушил карантината, руският закон предвижда глоба до 2 млн. рубли и до 5 години затвор. При смърт на две или повече лица, затворът се увеличава до 7 години.

Путин разписа и закон, който дава правото на регионалните наместници. Съгласно него, сега те имат право да обявяват извънредно положение в поверената им руска територия.

Реакцията на руските граждани

Още от последния ден на март огромни колони автомобили се наредиха за излизане от градовете към селата.

Московчани бягат на село – това е ситуацията във всеки голям руски град.

Според проучванията, тези, които нямат собствена вила, наемат такава. Резервациите на къщи около големите градове са скочили с 14% в сравнение с март предходната година.