„За съжаление нивата на заразата у нас са доста сериозни. Днешните случаи са от около 6% от взетите PCR тестове. Това ще натовари и системата и допълнително ще затрудни работата ни”. Това заяви директорът на столичната болница Пирогов – Проф. Асен Балтов пред медиите.

Той обясни подробно, че вероятната причина за голямата бройка се дължи на рязкото разпускане на мерките и неносенето на лични предпазни средства, каквито са маските.

„Освен в градския транспорт и другите закрити места, не е лошо маските да започнат да се носят и масово по улиците, когато има повече хора на едно място. Носенето на маска е от изключително значение.

Във Франция ги носят и когато се разхождат сами по улиците.”, аргументира се той.

Случаите се увеличават и в останалата страна

„Случаите във Варна и Пловдив вече са значително повече, което говори, че там няма да имаме клъстерно, а дифузно разпространение на заразата. То би било много по-трудно за контрол от колегите от РЗИ.”, предупреди Балтов.

Професорът в никакъв случай не смята, че има тенденция да излезем от платото на заразата. Според него бройката на регистрирани случаи у нас може дори да достигне 20 хиляди до края на септември.

Ето какво сподели с хората през медиите в интервю проф. Асен Балтов.

„Да, България наистина е сред страните с най-висок риск, като другите две са Португалия и Швеция. Факт е, че с много рязкото разпускане на мерките хората свалиха маските и помислиха, че всичко е свършило.

В световен мащаб само за няколко дни вече има 1 милион новозаразени. Това говори, че пандемията не е приключила и дори може да не сме стигнали най-високата й точка.

Друг проблем е, че след като дълго време спазваха мерките и бяха подтиснати, след облекчаването хората се успокоиха и си помислиха, че всичко е позволено. Това доведе до увеличение на случаите у нас.

Аз не съм оптимистично настроен към отварянето на нощните заведения и разрешаването на абитуриентските балове. Това със сигурност допринесе много за големия брой заразени. Доказателство е фактът, че приемаме все повече и повече млади пациенти с коронавирус.

Хората от възрастовата категория до 30 години и тази до 50 е с най-големи бройки през последния месец.

Надявам се есенният сезонен грип да не ни удари силно. Силно се надявам хората да продължат да спазват мерките – дистанция, дезинфекция и дисциплина.

Най-важното е носенето на маски. На това трябва да се наблегне най-сериозно, защото не изисква никакви усилия.

В разговор между двама, когато единият е с маска, рискът от зараза намалява с 30%. А когато и двамата събеседници са с маски, той е почти нищожен.“