След обстоен анализ на заснетите видеозаписите още един участник в случилото е станал известен на властите. Той също е задържан за 24 часа в най-близкото районно управление.

По информация на запознати хора със случая бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов е бил задържан от полицията за съпричастност към спирането на метрото по-рано днес.

Минчо Спасов, който бе доста близък до Татяна Дончева, както и бивш депутат, е един от извършителите на опасния саботаж в столичното метро през по-ранните части на предния ден.

Това е установила проверката на видео записите на метростанцията, където в понеделник по обяд три лица спряха централно електричеството в метрото и това от своя страна постави в риск стотици пътници на столичния подземен транспорт.

Последствията

Спасов, който в момента се изявява като адвокат, е отведен в полицейско управление, за да даде някакво обяснение за ситуацията. Целта е изясняване на закононарушението.

След анализ на видеозаписите още един участник в действието е бил задържан, споделят от полицията.

Към 20:30 часа Мая Манолова и Татяна Дончева можеха да бъдат намерени пред районното управление, в което е задържан Минчо Спасов. Част от протестиращите са пред сградата на Първо РПУ в София и блокираха движението на бул. "Шипченски проход".

От Министерството на вътрешните работи потвърдиха официално, че в ареста има две задържани лица за срок от 24 часа. Третият участник все още се издирва.

Това каза Николай Станчев от СДВР на извънреден брифинг в Първо районно управление. Утре ще стане ясно със сигурност дали ще бъдат повдигнати обвинения.

Какво всъщност се е случило

Вчера в обедните часове трима мъже натиснали бутона, който е свързан със системата за безопасност, какъвто има инсталиран на абсолютно всяка станция на метрото в София. Те били в метростанцията при Софийския университет.

След натискането на бутона за няколко минути напрежението, подавано по линията е спряло за няколко минути, разкри шефът на столичния "Метрополитен" ЕАД проф. Стоян Братоев.

Записът от камерите, които са заснели целия инцидент, е предаден на полицията, за да бъде разгледан от властите. Двама от мъжете били на около 20 години, а другият - по-възрастен.

Те са успели да избягат, след като са натиснали бутона за безопасност. Това се случило на метростанция “СУ Св.Кл. Охридски”, където по това време има стотици пътници, ползващи градски подземен транспорт.

Всъщност, все още не са изказани дори и предположения от страна на властите, свързани с подбудите на извършителите. Ако инцидентът бъде сметнат за тероризъм, то тогава наказанията биха били големи.