Повече от седмица продължават протестите в Сърбия срещи резултатите от изборите. На 17 декември в Сърбия бяха проведени парламентарни избори, спечелени от сръбска прогресивна партия на президента Александър Вучич. Партията спечели с 46,72 процента от гласовете, срещу 23,5 процента за опозиционната коалиция.

Обявяването на резултатите предизвика бурни реакции и протести най-вече в сръбската столица Белград. Бурните демонстрации доведоха до сблъсъци с полицията и ранени униформени. Това се случи преди няколко дни, когато протестиращите се опитаха да нахлуят в кметството на Белград, Демонстрантите се събират пред сградата на Централната избирателна комисия, а основанието на протеста е, че смятат вота за манипулиран, а желанието им е да се анулира.

Към протестите се присъединиха и студенти

Студентите, присъединили се към протестите се заканиха, че ще блокират улиците на Белград, за да се борят срещу измамния вот от изборите. Под призива на студентската организация „Борба“ стотици студенти се събраха пред Белградския университет, искайки преразглеждане на списъците от изборите.

Опозиционната коалиция „Сърбия срещу насилието“ остана на второ място след изборите и също заяви, че смята вота за манипулиран. От коалиция се изказаха, че ще бойкотират новия вот, който се предвижда за 30 декември в 30 от 8000 изборни секции в Сърбия.

В петък се планира 24-часова блокада на улиците, заявиха протестиращите. Блокадата ще бъде вдигната на следващия ден, за да могат участниците в протеста да се присъединят към друга демонстрация, организирана от творци и известни личности в страната.  Друго твърдение, което от опозицията изказаха за изборите е, че на етническите сърби, живеещи в Босна е било разрешено да гласуват незаконно в столицата.

Най-крайната мярка, предприета по време на протестите е гладната стачка от страта на лидера на опозицията Мариника Тепич. Тя вече десети ден гладува и се закани да продължи. Въпреки влошеното си здраве, докато не се постигне напредък със стачката.

Депутатът Радомир Лазович направи изказване, че опозицията ще търси международна подкрепа, целяща сформирането на международна независима комисия. Желанието е да се разследват нередностите около вота от изборите в Сърбия и да се провери дали е манипулиран.

Самия Вучич направи изказване, че не се страхува от протестиращите, а Москва го подкрепи и обвини запада за напрежението.

Как реагираха международните наблюдатели

Протестите в Сърбия доведоха до реакции в редица държави. Международните наблюдатели и част от членуващите в от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), също обвиниха за "нередности" във вота по време на гласуването, съобщено бе за купуване на гласове от страна на печелившата партия.