Решението за АПИ да мине през НС тази седмица, за да може да започне разплащането към пътностроителните фирми. На това се надява премиерът Кирил Петков.

Докато не получат парите си, фирмите не искали да ремонтират, обясни още премиерът преди държавната координационна среща по въпросите на безопасността на движението по пътя.

„Миналата седмица пътувах с тир по Витиня, пътят е в ужасяващо състояние. Шофьорът каза, че не издържа нито ден повече, пет години карал по този път, търпението му е изчерпано”, разказа Петков.

Мъжът споделил, че пътищата са в ужасяващо състояние и това не е от 100 дни насам, а от 5 години.

„Включвам новини и чувам Борисов да казва: „Преброих 3000 дупки”. Е, как са били строени тези пътища, че за 100 дни има 3000 дупки. Или са били от преди, или не са били направени добре”, коментира Петков.

„А парите, които харчим, са много. Говорим за милиарди всяка година. Сега трябва да похарчим 1 млрд. ремонти, направени в миналото. Без да ги дадем тези пари, фирмите не искат да ходят и да ги ремонтират.”, заяви Петков.

Основни ремонти са правени като пътна поддръжка

„Пътна поддръжка не изисква толкова високо ниво на гаранции”, обясни Петков.

Когато се правело пътен ремонт, тогава се изисквало повече гаранции и струвало по-скъпо. Петков смята, че досегашната практика трябва да бъде подменена.

„Надявам се тази седмица това решение да мине. Първи критерии е, че трябва да разклати максимално бързо половината пари.

Не трябва да се спори. Второ искаме да мине през достатъчно добро ниво на проверка.

Не защото се съмнявам в АПИ или Министерството на регионалното развитие, а защото договорите са били направени неправилно. И тези 3000 дупки, които са се отворили последните 100 дни, или са си би там, да започнат да се ремонтират”, каза Петков.

„Време е да променим цялата структура на нещата как се случват – прозрачни поръчки, попълване на съществуващите дупки и ремонти, нови магистрали и всичко това трябва да стане максимално бързо.

Първата задача е всички ние да напреднем. Надявам се и в парламента да се разберат.”, заяви Петков.

Той анонсира още, че автомобилният състезател Димитър Илиев става част от екипа му.

Първите думи на Илиев след новия пост

„Безопасността на движението по пътищата е моя кауза. На първо място трябва да разглеждаме човешкия фактор. После състоянието на пътищата и автомобилите. Имаме много проблеми за решаване. Това може да стане само с общи усилия на национално ниво.”, заяви още Илиев.

„Ще дам всичко от себе си, но една птичка пролет не прави”, допълни той.